≡ Menu

Wat is het verschil tussen 5G en 4G

Wanneer je nu een telefoonabonnement afsluit dan kies je waarschijnlijk voor internetten via 4G, het supersnelle 4G netwerk is tegenwoordig de standaard. Maar als er ooit 0G, 1G, 2G en 3G heeft bestaan, dan zal er ooit ook een 5G netwerk uitgerold worden. In februari 2016 is de verwachting uitgesproken dat internetten via 5G waarschijnlijk het jaar 2020 realiteit is. Internetten via 4G gaat al heel erg snel, mobiel internetten via 5G zal nog veel sneller gaan. Hoeveel is 5G sneller dan 4G en wat biedt dat voor een mogelijkheden?

Net zoals 4G en diens voorganger 3G is 5G een draadloze interverbinding die speciaal ontwikkeld is voor mobiele apparaten die geen toegang hebben tot een draadloze WiFi verbinding maar toch gebruik willen maken van internet. De verwachting is dat in het jaar 2020 meer dan 20 miljard apparaten op één of andere manier belang hebben bij een koppeling met het internet, en dan hebben we niet alleen over smartphones en tablets, maar ook over de enorme groei in wearables zoals smartwatches en slimme brillen plus dat steeds meer gewone huishoudelijke apparaten online kunnen.

3G, 4G en straks ook 5G is overal, waar je ook bent. Dit maakt het een zeer geschikt alternatief voor de gewone WiFi verbinding die natuurlijk maar een beperkte reikwijdte heeft.

Van 0G tot 5G

Het was in het begin van de jaren negentig toen er stappen werden gezet in de verbetering van het draadloze mobiele netwerk. De 0 (nul) generatie (0G) kon niet voldoende overweg met de opkomst van de mobiele telefonie, het verbeterde 1G netwerk ving dit probleem op. 1G werd al snel opgevolgd door 2G zodat ook het versturen van smsjes soepel verliep. Vanaf 2000 werd het 3G netwerk geïntroduceerd, waarmee het ook mogelijk werd om te internetten met je telefoon.

4G (LTE) deed er nog een stapje bovenop wat betreft de capaciteit, want met deze vierde generatie was je opeens in om met speels gemak grote bestanden te downloaden en te uploaden en soepel muziek en video te streamen. Zelfs een matige 4G dekking zorgde nog voor prima snelheid. De beperking bij 4G lag opeens niet meer bij het mobiele netwerk zelf maar bij de prestaties en opslagcapaciteit van je smartphone.

En dan wordt er nu al naar toegewerkt om 5G in het jaar 2020 de standaard te laten zijn, het kan blijkbaar nog beter. De verbetering zit hem uiteraard in de snelheid, en die gaat met 5G fors omhoog. En het is natuurlijk helemaal niet zo gek dat we toch behoefte hebben aan de snelheid van 5G, de overige techniek staat namelijk ook niet stil. De videokwaliteit wordt steeds beter, Ultra HD 3D video material loopt toch echt wel wat soepeler over een 5G netwerk.

In het meest ideale geval haal je met 4G een snelheid van 50 Mb/s, dit wordt met 5G opgekrikt naar 500 Mb/s. Wat dus betekent dat zelfs een slechte 5G verbinding nog even snel is als een kabelinternet of glasvezel verbinding.

Op dit moment wordt het 5G netwerk al op verschillende plekken op de wereld getest, op kleine schaal en nog lang niet optimaal. En wanneer je een fervent smartphone gebruiker bent die nu al het optimale uit zijn 4G abonnement haalt, dan zal je er de komende jaren geheid tegenaan lopen dat 4G niet meer voldoende snelheid biedt. 4G werkt nu nog prima, maar een overstap naar 5G als standaard is onvermijdelijk met de groeiende vraag naar meer capaciteit, techniek en de daarbij horende internetsnelheid.