≡ Menu

Wat is het verschil tussen aanlandige en aflandige wind

De wind heeft een grote invloed op het weer. Naast dat het van groot belang is uit welke richting deze komt is het ook van belang of deze aanlandig of aflandig is.

Het grootste verschil tussen aanlandige en aflandige wind is voor de hand liggend. Aanlandige wind komt áán land en aflandige wind waait het land af. Toch is dat niet het enige verschil tussen deze winden.

Zo is aflandige wind veel droger dan aanlandige wind. Een aanlandige wind neemt veel vocht mee vanaf de zee en blaast deze vochtige lucht het land op waardoor de kans op regen groter is bij deze wind. Een aflandige wind waait over het land, waar beduidend minder verdamping plaatsvindt en dus de lucht veel droger is.

De seizoenen zijn hier ook weer van invloed op. Zo brengt een aflandige wind in de zomer veel warmte, maar in de winter veel kou met zich mee. In het oosten heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Wanneer de wind zomers uit het oosten komt neemt de wind de warme lucht mee wat in Nederland zorgt voor warme temperaturen. In de winter brengt de aflandige wind veel kou met zich mee omdat het daar dan ook erg koud is.

Bij een aanlandige wind is het net andersom, in de zomer brengt deze verkoeling en in de winter juist warmte. Waar land snel opwarmt en afkoelt, (denk maar aan een fijne zonvakantie waar je overdag op het strand nauwelijks op blote voeten kan lopen omdat het zand zo warm is en wanneer je ’s avonds een avondwandeling maakt het zand lekker fris aanvoelt) is de temperatuur van de zee veel constanter en wordt de temperatuur van de zee in de zomermaanden langzaam opgewarmd.

In de zomermaanden waait dus een relatief koude lucht het land op, wat naast de nodige neerslag ook verkoeling met zich meebrengt. In de wintermaanden is de zee, omdat deze veel langzamer afkoelt, over het algemeen warmer dan het land wat voor verwarming zorgt.

Dit zijn voorbeelden gebaseerd op Nederland, in andere landen kan door de ligging sprake zijn van andere type winden uit het oosten/westen. In de basis blijven aanlandige winden vochtig en komen ze áán land en zijn aflandige winden droog en waaien ze het land af.