≡ Menu

Wat is het verschil tussen Ajax, Feyenoord en PSV

Voetbalclubs Ajax, Feyenoord en PSV worden over het algemeen de traditionele top 3 van het Nederlandse voetbal genoemd. Al sinds het begin van de officiële Eredivisie domineren zij de hoogste regionen van de ranglijsten, komen ver in het bekertoernooi en hebben de kwaliteiten om nog enigszins mee te komen met de internationale toernooien als de Champions League en de Europa League.

Alhoewel deze traditionele top 3 tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is doordat clubs als FC Twente en AZ Alkmaar ook veel terrein geboekt hebben zijn Ajax, PSV en Feyenoord nog steeds de clubs met de meeste supporters door heel Nederland en de meest rijke succes-historie.

Landskampioen

Alhoewel Feyenoord altijd goed meedoet zijn ze sinds de start van het competitie voetbal, eind negentiende eeuw, maar tien keer kampioen geworden, het laatste landskampioenschap dateert alweer uit seizoen 1998/1999. Vooral in de jaren zestig en zeventig draaide Feyenoord goed mee. PSV is in totaal 21 keer landskampioen geworden, de club uit Eindhoven begon pas vanaf de jaren zeventig goed mee te draaien, hoogtepunten lagen in de jaren tachtig en jaren ’00, laatste landskampioenschap was in seizoen 2007/2008, de einde van een reeks van 4. Ajax is sinds het bestaan van het betaald voetbal 33 keer kampioen geworden, vooral de laatste tien jaar domineren zij de Eredivisie, hun laatste landskampioenschap was in seizoen 2013/2014.

KNVB Beker

De KNVB beker is een competitie die onafhankelijk van de Eredivisie loopt en werkt op het principe van knock-out, je moet dus een wedstrijd winnen om naar de volgende ronde te gaan. Ajax heeft de KNVB Beker 18 keer gewonnen, voor het eerst in 1917, voor het laatst in 2010. Feyenoord heeft de beker 11 keer gewonnen, voor het eerst in 1930, voor het laatst in 2008. Van de drie clubs heeft PSV de beker het minst vaak gewonnen, namelijk negen keer. Voor het eerst in 1950, voor het laatst in 2012. De club die de KNVB beker wint doet het volgende seizoen mee aan de Europa League, tenzij de club zich via de Eredivisie al voor de Champions League heeft gekwalificeerd.

Johan Cruijff Schaal

De landskampioen en de winnaar van de KNVB beker strijden tegen elkaar om de Johan Cruijff Schaal. Ajax heeft hier het vaakst aan mee gedaan (15 keer) maar slechts 8 gewonnen, PSV is veel effectiever als het gaat om de Johan Cruijff Schaal, zij deden 14 keer mee en wonnen 9 keer. Feyenoord wist zeven keer deelname maar twee keer om te zetten in winst.

In Europa

Alhoewel Ajax, PSV en Feyenoord elk seizoen wel Europees voetbal spelen blijven de prijzen de laatste jaren uit, sterker nog, het drietal komt vaak niet heel ver en worden regelmatig uitgeschakeld door clubs die op papier zwakker zijn. Ajax scoort uiteindelijk het beste op Europees niveau, ze wonnen vier keer de Europacup I (Champions League), één keer de Europacup II en één keer de UEFA Cup. Feyenoord won één keer de Europacup I (in 1970) en twee keer de UEFA Cup, de eerste in 1974 en de tweede in 2002, waarmee Feyenoord als laatste Nederlandse club een Europese prijs heeft gewonnen. PSV hobbelt er achteraan met twee Europese prijzen, eenmaal de Europacup I en eenmaal de UEFA Cup.

Europees gezien lag het hoogtepunt in de jaren zeventig voor dit trio.

Bekende spelers

Bij zowel Ajax, Feyenoord en PSV zijn in de loop van de tijd vele spelers doorgebroken. Bekende Ajax spelers zijn Johan Cruijff, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp en Frank Rijkaard. Feyenoord kent bekende spelers als Ruud Gullit, Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Rinus Israel en Robin van Persie. Bekende PSV spelers zijn Willy van der Kuijlen, Piet Fransen, Luc Nilis, Ronaldo en Ruud van Nistelrooij.

Aanhang

Vooral Ajax en Feyenoord hebben toeschouwers door heel Nederland, PSV is wat toeschouwers betreft meer regiogebonden.