≡ Menu

Wat is het verschil tussen American Football en Rugby

American football en rugby zijn in sporten die in de basis gelijk aan elkaar zijn. Bij zowel American football als rugby staan twee teams tegenover die om te kunnen scoren een ovalen bal bij de tegenstander over de achterlijn moeten krijgen of de bal tussen twee palen moeten schieten. De tegenstander zal dit proberen te voorkomen door de speler met de bal te tackelen om vervolgens zelf in de aanval te gaan. Tot zover in grote lijnen de spelelementen die overeenkomen tussen American football en rugby.

Aantal spelers

Bij American football staan er van elk team 11 spelers in het veld en zitten er meer dan 35 spelers op de bank als reserve. Rugby kent twee vormen, Rugby Union en Rugby League. Bij Rugby Union staan er twee keer 15 spelers in het veld, bij Rugby League twee keer 13 spelers. Zowel American football als rugby kent variaties waar met minder spelers wordt gespeeld.

Wissels

Bij een American football wedstrijd mogen er per team 49 spelers op het wedstrijdformulier staan, dat zijn heel veel wisselspelers ten opzichte van de 11 spelers die in het veld staan, maar is absoluut niet overdreven. Bij American football hebben spelers vaak een bepaald specialisme. Zo is de ene speler beter in de aanval en de andere speler beter in de verdediging, en binnen deze twee onderdelen zitten ook weer diverse specialismen. American football ziet er dan vanaf een afstandje enorm chaotisch uit, toch heeft elke speler een specifieke taak. Het is zelfs zo dat er vaak een speciaal elftal voor de aanval is en een elftal spelers voor de verdediging, als de bal gewonnen of verloren wordt zal er dus vaak een heel elftal plaatsmaken voor een nieuw elftal. Er zit geen limiet aan het aantal wissels bij American football in een wedstrijd, en hier wordt ook intensief gebruik van gemaakt.

Bij rugby zit er een forse beperking op het aantal te wisselen spelers als je dit vergelijkt met American football. Als je als rugby-speler de wedstrijd begint dan is de kans groot dat je de wedstrijd ook helemaal uitspeelt, tenzij je geblesseerd raakt of tactisch gewisseld wordt. Bij rugby geldt in principe dat wanneer je er als wissel uitgaat dat je niet mee zal spelen met de wedstrijd, tenzij één van de teamgenoten geblesseerd raakt. Over het algemeen geldt er bij rugby een maximum van 8 wissels.

Het veld

Het veld bij American football en rugby is, net zoals bij een voetbalveld, rechthoekig. Het American football veld is met een lengte van 110 meter 10 meter langer dan het rugbyveld. Qua breedte is een rugbyveld een stuk breder dan het veld bij American football. Die laatste is 50 meter breed, het rugbyveld is maximaal 70 meter breed.

Op een rugbyveld staan aan beide kant doelpalen, deze hebben de vorm van een H, dus twee recht opstaande palen die 5,6 meter uit elkaar staan met daartussen een dwarsligger die drie meter boven de grond is. De doelpalen zelf zijn minimaal 3,4 meter hoog.

Bij een American football veld ziet het ‘doel’ er vaak niet uit als een H maar als een U op een paal. Deze paal is 3,05 meter hoog, de uiteindelijke hoogte van de totale goal ligt tussen de negen en tien meter. De breedte varieert tussen 6 (professioneel) en 7 meter (college).

Het grootste verschil zit hem uiteindelijk in de plaatsing van de goal, bij American football staan de doelpalen op de achterste lijn van de end-zone en bij rugby staan de palen op de voorste lijn van de end-zone.

De bal

Bij zowel rugby als American football gebruiken ze de typische ovalen bal, waarbij de American football ballen meer puntig zijn en de rugby ballen dikker in het midden zijn. De ballen zijn hoe dan ook zo’n 28 cm lang en wegen bijna een halve kilo.

Uitrusting

Het grootste optische verschil zit hem natuurlijk in de uitrusting. De spelers bij American football dragen helmen met gezichtsbescherming, schouderbescherming en ook nog bescherming rondom de knieën en heupen. Bij rugby wordt er nauwelijks bescherming gedragen, de bescherming die wordt gedragen mag niet hard zijn. Veel voorkomende bescherming is een bitje (gebitsbeschermer) en een zachte rugby helm. Bescherming bij rugby is  vooral ter bescherming van het lichaam, terwijl de uitrusting bij American football ook voor de aanval dient.

Wedstrijdduur

Een rugbywedstrijd bestaat uit twee helften van veertig minuten, een totale wedstrijd duurt dus 80 minuten. Bij American football bestaat de complete wedstrijd uit vier quarters van 15 minuten, een totaal van 1 uur dus. Het spel ligt bij American football heel regelmatig stil, daarom wordt de wedstrijdklok op dat soort momenten ook op pauze gezet. Zo gaan al die onderbrekingen niet ten koste van de daadwerkelijke speeltijd.

Bij rugby wordt de tijd nooit stopgezet als het spel even stil ligt, het is ook niet nodig want een wedstrijd loopt altijd wel soepel door door het gebrek aan onbeperkte wissels. Wel kan de scheidsrechter besluiten om aan het einde van de wedstrijd blessuretijd aan de wedstrijd toe te voegen mocht het spel beduidend langer stil hebben gelegen dan normaal gesproken.

De wedstrijd zelf

Bij American football bestaat de wedstrijd uit korte spelmomenten waarna het hele veld zich tijdens de onderbreking weer hergroepeert en tactieken bespreekt. Bij rugby ligt het spel veel minder lang stil, na bijvoorbeeld een tackle zal op initiatief van de spelers de wedstrijd snel weer doorgaan. Terwijl bij American football de wedstrijd bewust stil wordt gelegd na een tackle.

Zowel bij American football als bij rugby is het de bedoeling om de bal over de achterlijn van de tegenstander te krijgen. Dit zal voornamelijk gebeuren door de bal over de lijn te lopen. De spelers zullen proberen om de bal naar elkaar te gooien om zo de verdediging van de tegenstander te omzeilen. Bij American football mag de bal naar voren gegooid worden, bij rugby mag je alleen naar achteren gooien om de bal bij een medespeler te krijgen. Als extra kan een rugbyspeler de bal naar voren schoppen om zo een medespeler te bereiken, bij American football is dit juist niet zo gebruikelijk.

Punten scoren gebeurt dus door het dragen van de bal over de achterlijn van de tegenstander of door de bal tussen de doelpalen te schieten. Een touchdown bij American football levert zes punten op, bij rugby, waar de touchdown een try heet, levert dat 4 (League) of 5 (Union) punten op. In tegenstelling tot bij American football moet de bal bij rugby ook echt de grond raken om te scoren.

Na het een touchdown of try krijg je als scorend team de mogelijkheid om bonuspunten te scoren door de bal tussen de doelpalen te schoppen. Bij rugby zijn hier twee extra punten mee te verdienen, bij American football is dit is één of twee punten, afhankelijk van de situatie die er aan vooraf is gegaan.

Verdedigen en aanvallen

Bij rugby mag alleen de speler met de bal getackeld worden door de verdediging, bij American football mogen ook spelers die niet bij de bal in de buurt zijn geblokkeerd worden. Bij American football heb je daarnaast ook maar een beperkt aantal mogelijkheden om een punt te scoren.

En als je uiteindelijk kijkt naar de spreiding is American football ook echt een Amerikaanse sport. Rugby wordt wereldwijd gespeeld, American football voornamelijk in Amerika.