≡ Menu

Wat is het verschil tussen Android, Windows Phone en iOS

De drie meest populaire besturingssystemen voor je mobiele telefoon zijn Android, Windows Phone en iOS van Apple, wat dan  alleen maar voor Apple telefoons en tablets beschikbaar is. Ondanks je persoonlijke voorkeur voor een bepaald systeem kan je op een gegeven moment voor de mogelijkheid komen te staan om over te stappen naar een ander besturingssysteem dan dat je gewend bent. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je weet op welke punten Android, Windows Phone en iOS zich van elkaar onderscheiden.

Look en feel

Als je een Windows telefoon, Android telefoon en iOS telefoon naast elkaar legt dan zal het je opvallen dat ze alledrie een eigen unieke stijl hebben. Vooral Android en Windows Phone zijn in een continu proces om deze stijl te verbeteren en aan te passen, iOS van Apple aan de andere kant is al sinds 2007 praktisch hetzelfde gebleven. Logo’s, kleuren en details zijn wat verfijnd, Apple houdt consequent vast aan de grote lijnen die ooit zijn uitgezet.

iOS telefoons

Alleen Apple producten als de iPhone en iPad draaien op iOS

Het was misschien wel Google’s Android die met de introductie van Lollipop 5.0 (in 2014) de grootste verandering doorvoerde. En alhoewel met de komst van Lollipop 5.0 de basis van Android wel hetzelfde is gebleven is vooral het design op bijna elk punt aangepakt. Als je je Android in de vergrendeld hebt zal je op het vergrendel-scherm de meest actuele notificaties zien, als je de telefoon ontgrendelt kom je in het eerste scherm waar over het algemeen de meest belangrijke applicaties staan, vanaf hier kan je naar links en rechts ‘swipen’ om naar de overige applicaties te gaan. iOS werkt grotendeels volgens hetzelfde principe.

Windows Phone is van de drie op dit gebied de vreemde eend in de bijt. De tegels (tiles) zoals we die gewend zijn met Windows 8 voor de PC en die ook zijn gehandhaafd in Windows 10 komen ook terug op Windows Phone. Het hoofdscherm bestaat dus uit die tiles, waar elke tile een app of dienst vertegenwoordigd. Waar kan zal zo’n tile al de nodige informatie kunnen geven zonder dat je de app echt hoeft te openen. Bij een nieuws app kan je in de tile dus al de laatste headlines voorbij zien komen. Android heeft iets vergelijkbaar in de vorm van widgets en ook in iOS zou je dit kunnen activeren, het is echter niet standaard.

Als je kijkt naar flexibiliteit dan is iOS het meest beperkt in hoe je je telefoonscherm wil inrichten en welke informatie je wilt tonen. Apple heeft de mate van functionaliteit behoorlijk afgebakend omdat anders het bedachte design in het gedrang komt.

Bij Android, Windows Phone en iOS kan je vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden swipen om een overzicht van de laatste notificaties, emails, smsjes en gesprekken te krijgen. Bij Android en Windows Phone kan je vanaf dit scherm ook allerlei instellingen doen, zoals het aan- en uitschakelen van bluetooth en wifi. Bij iOS zijn deze instellingen juist gescheiden van de notificaties, om deze tevoorschijn te krijgen moet je vanaf de onderkant omhoog swipen.

Als je over het algemeen naar de look en feel kijkt dan is Windows Phone nog iets te veel Windows en loopt qua mobiele functionaliteit achter op iOS en Android, waar die laatste uiteindelijk als beste uit de bus rolt. Android is meer opgebouwd vanuit optimale functionaliteit, terwijl iOS toch meer te maken heeft met design.

android telefoons

Android draait op veruit de meeste soorten telefoons

Apps

Een mobiel besturingssysteem wat er goed uitziet en logisch in elkaar steekt is één ding, maar is eigenlijk een element wat in het niets valt ten opzichte van de beschikbaarheid en toepassing van applicaties (apps). Met behulp van apps kan je je telefoon uitbreiden met kleine programma’s en toepassingen waardoor je telefoon handiger, leuker en uitgebreider in gebruik wordt.

Will je voor Android apps downloaden dan ga je naar Google Play, wil je het zelfde doen voor iOS dan ga je naar de App Store en voor Windows Phone ga je naar Windows Store.

Apple had met de lancering van de iPhone in 2007 alle ruimte om de iOS apps tot grote hoogte te tillen. Tot enkele jaren geleden domineerde Apple dan ook de app wereld, voor iOS waren de beste apps te verkrijgen. App makers hadden er alle belang bij om hun app als eerste voor iOS beschikbaar te stellen. Google stapte met Android wat later in de telefoonmarkt en moest dus een inhaalslag maken, wat ze ook gelukt is. Tegenwoordig verbinden de makers van premium apps hun titel bij voorkeur als eerste of uitsluitend aan Android. Het komt in ieder geval niet meer vaak voor dat een populaire app uitsluitend voor iOS te verkrijgen is.

En dan is er nog Windows Phone die te maken hebben met één groot probleem, en dat is niet het gebrek aan populaire apps, app makers hechten niet zoveel waarde aan het updaten van hun Windows Phone variant. Dit betekent dat populaire apps soms drastisch achterlopen ten opzichte van de iOS en Android variant.

Ben je al een verstokt Apple gebruiker dan is een iPhone met iOS eigenlijk de meest geschikte keuze. Met behulp van je Apple account ben je namelijk in staat in staat om alle apparaten synchroon met elkaar te laten lopen, dus ook je iPhone. Dat iOS je verder weinig ruimte geeft om alternatieve apps voor standaard Apple toepassingen te installeren is een beperking, en dat zou een reden kunnen zijn om juist met een Android telefoon aan de slag te gaan.

Voor de apps hoef je dus momenteel niet naar Windows Phone over te stappen, het moet je echter ook niet tegenhouden, helemaal als je niet echt van de apps bent. De verwachting is dat Windows 10 verbetering brengt als het om apps gaat.

Functionaliteiten

Naast apps komen iOS, Android en Windows Phone ook met standaard functionaliteiten. Een bijzonder nuttige functionaliteit van iOS is Continuity. Hiermee zijn al je Apple iOS apparaten met elkaar verbonden waardoor je in staat bent om een telefoongesprek op je iPhone te starten en over te zetten naar je Apple laptop. Of als je iPhone even niet binnen bereik is maar je hoort wel dat je gebeld wordt dan zou je het telefoontje kunnen opnemen vanaf je Mac waar je dan achter zit. En ben je een mailtje aan het typen op je Mac computer en moet je de deur uit, dan kan je in de trein op je iPhone verder met het mailtje.

iOS en Android bevatten bieden beiden een functionaliteit waarmee je in staat gesteld wordt om berichten uit te wisselen met andere gebruikers van die functionaliteit. Voor iOS is dat iMessage en voor Android is dat Google Hangouts, die laatste heeft als groot voordeel dat deze niet per se om alleen Android hoeft te draaien. Hangouts kan bijvoorbeeld ook gewoon op een Apple computer gebruikt worden. Windows Phone moet het voor de berichtenapplicatie hebben van het geïntegreerde Skype, het populaire chat-programma wat ze ooit hebben over genomen.

windows phones

De telefoons met Windows Phone is nog beperkt, maar ze timmeren hard aan de weg.

Wat tegenwoordig ook helemaal hip is om aan te bieden zijn fitness toepassingen. Zo kent Android Google Fit, Apple werkt met een vergelijkbaar Apple’s Health platform en Windows Phone doet het met Microsoft Health. En dan heb je nog persoonlijke assistenen waar iOS ooit mee begon in de vorm van Siri. Android heeft hiervoor Google Now en voor de Windows Phone is dat Cortana. Deze (spraakgestuurde) assistenten moeten in principe het gebruik van je telefoon drastisch vereenvoudigen.

Google Now is van deze drie de meest complete, dit komt vooral om deze assistent zoekmachine Google en alle extra’s volledig geïntegreerd heeft. De veelzijdigheid en zorgvuldigheid van Siri en Cortana laat te wensen over als je dit vergelijkt met Google Now.

Naar smaak inrichten

Leg een hele rits iPhone’s naast elkaar en de kans is heel groot dat de hoofdschermen niet veel van elkaar verschillen, de iconen staan misschien wat in een andere volgorde en her en der zie je een andere achtergrond, maar je pikt er aan de hand van het scherm geheid uit dat het gaat om een iOS apparaat. Ditzelfde geldt ook voor een Windows Phone. Een iOS of Windows Phone telefoon naar smaak inrichten gaat moeizaam is eigenlijk heel beperkt.

Android aan de andere kant is compleet naar eigen smaak in te richten, je hebt de ruimte om zoveel elementen aan te passen dat zelfs een geoefend oog goed moet kijken dat het om een Android telefoon gaat. Zelfs de producenten van smartphones die op Android draaien geef hun eigen draai aan het besturingssysteem.

Tablets

De overstap van smartphone naar tablet is natuurlijk niet zo heel groot, iOS en Android worden dan ook voor tablets gebruikt. Hierbij is iOS eigenlijk een uitgerekte versie van hoe het er op de telefoon uitziet. Android op een tablet is vergelijking met iOS functioneler. Aan de andere kant zijn de apps op een iOS tablet juist geen uitgerekte variant van een app op een iOS telefoon. De apps voor Android tablets laten te wensen over.

Windows Phone wordt niet gebruikt op tablets, maar daar is een apart tablet besturingssysteem voor ontwikkeld. Dit Windows tablet systeem is eerder te vergelijken met Windows voor pc dan met Windows Phone.

Dus

Dus als je het optimale uit je telefoon wil halen dan ontkom je niet aan Android. iOS heeft teveel restricties opgeworpen en Windows Phone staat nog teveel in de kinderschoenen.