≡ Menu

Wat is het verschil tussen een appartement en een flat

De woningmarkt staat al jaren op zijn kop. Vele woningen staan al geruime tijd te koop, makelaars en verkopende partijen zijn blij als er eens een bezichtiging is en de prijzen dalen schrikbarend. De prijzen, die na de invoering van de euro echt explosief zijn gestegen, zijn allang niet meer van deze tijd.

Zo langzamerhand trekt de markt weer wat aan. Verschillende constructies, zoals bijvoorbeeld kopen met erfpacht, moeten het voor starters weer aantrekkelijk maken om over te gaan tot de koop van een woning.

Qua prijs komen starters (zeker in de duurdere Randstad) al gauw uit bij een appartement of flat. Vaak worden deze twee met elkaar verward. Om voor (beginnende) woningzoekenden een beetje duidelijkheid te verschaffen hierbij het eenvoudige antwoord. Een appartement is een woning bestaande uit 1 woonlaag in een groter gebouw, zoals een flat. Je kan dus in een flat wonen, maar je woont in een appartement dat onderdeel uitmaakt van die flat. Een appartement van 2 of meer verdiepingen wordt een maisonnette genoemd. Een eenkamerappartement is een studio. Uiteraard kunnen al deze woningsoorten zowel gehuurd als gekocht worden.

Of je een appartement nou huurt of koopt: je hebt altijd te maken met appartementsrecht. Appartementsrechts omvat je recht op het gebruik van je privégedeelte, de combinatie van het aandeel van de in de splitsing betrokken goederen (met andere woorden: ook de mensen boven, onder en naast je zijn net als jij mede-eigenaar van de grond waarop het complex gebouwd is) en het verplichte lidmaatschap van een Vereniging van Eigenaars: de VvE.

De VvE zorgt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Als de lift nodig aan vervanging toe is, of het hele trappenhuis moet echt geschilderd worden, dan wordt dit betaald uit de pot van de VvE. Ook de gezamenlijk gebruikte stroom, voor bijvoorbeeld de galerijverlichting en de lift wordt hieruit betaald. Elke bewoner van een appartementencomplex of flat moet hieraan verplicht bijdragen. Dit gebeurd in de vorm van maandelijkse servicekosten.

Het is verstandig om bij de aanschaf of betrekking van een appartement te onderzoeken of de VvE gezond is en of er sprake is van behoorlijk bestuur. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan en schrik je achteraf niet van het, in jouw ogen misschien wel belachelijke, huishoudelijk reglement.