≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Apple Watch en Apple Watch Sport

Al sinds de jaren tachtig komen er horloges op de markt die meer kunnen dan alleen het tonen van de tijd. Het heeft echter tot het jaar 2013 geduurd totdat de techniek zo doorontwikkeld was dat er slimme horloges geproduceerd konden worden waarvan de mogelijkheden bijna gelijk zijn aan die van een moderne smartphone. Terwijl merken als Microsoft, Sony en Google al lang en breed hun eigen smartwatch hadden uitgebracht hobbelde Apple er maar wat achteraan.

Sinds de zomer van 2015 zijn er drie smartwatches van Apple te koop, de Apple Watch Sport, Apple Watch en Apple Watch Edition. Voor de Apple Watch Edition moet je erg diep in de buidel tassen, de prijs voor deze speciale Apple smartwatch ligt namelijk tussen de 11000 en 19000 euro. De Apple Watch Sport koop je voor een prijs van 419 en 469 euro, de gewone Apple Watch voor een prijs van tussen de 669 euro en 1269 euro. De Apple Watch Sport en de Apple Watch zijn dus veruit de meest toegankelijke wat de prijs betreft, de vraag die rest is wat exact het verschil is tussen beide versies.

Modellen

De prijzen voor de Apple Watch Sport zijn gekoppeld aan de grootte van de horloges, je betaalt 419 euro voor een Apple Watch Sport met een kastje van 38 mm, 469 euro voor de Apple Watch Sport met een kastje van 42 mm. Van hieruit heb je de keuze uit een reeks standaard kleuren voor een horlogebandje, voor een meerprijs zijn er meer kleuren en materialen beschikbaar. De horlogekast van de Apple Watch Sport is gemaakt van aluminium.

Net zoals de bij de Apple Watch Sport heeft de reguliere Apple Watch ook twee kast-groottes van 38 en 42 millimeter. De horlogekast bij de Apple Watch is van roestvrijstaal, dit maakt dat het instapmodel (met sportbandje) van de Apple Watch met een prijs van 669 euro al een stuk hoger ligt dan die van de Apple Watch Sport die datzelfde sportbandje heeft. Van hieruit gaat de prijs met enkele stappen omhoog, niet omdat de techniek van de Apple Watch geavanceerder wordt, maar omdat je betaalt voor de luxere horlogeband. De duurste Apple Watch van ruim 1260 euro heeft een ruimte (space) zwarte roestvrijstalen geschakelde horlogeband. Een paar prijs-stappen naar beneden bevatten naast enkele roestvrijstalen varianten ook enkele leren horlogebandjes. Ook voor de Apple Watch heb je weer de mogelijkheid om je horlogeband meer te personaliseren door er eentje uit te kiezen die buiten de standaard opties worden aangeboden.

Apple Watches

Apple Watch Sport, Apple Watch en Apple Watch Edition

Cosmetische verschillen

Als je al die verschillende benamingen, modellen en prijzen voor de smartwatch van Apple bekijkt zou je kunnen veronderstellen dat er een wereld aan verschil tussen de Apple Watch en Apple Watch Sport is, dit is echter niet zo. Functioneel is er totaal geen verschil tussen de Apple Watch en de Apple Watch Sport. Het prijsverschil is puur gebaseerd op het cosmetische aspect. De Apple Watch Sport is wat goedkoper vanwege de aluminium behuizing en de meer simpele rubber horlogebandjes, de Apple Watch aan de andere kant heeft een duurdere roestvrijstalen horlogekastje, daarnaast heeft deze versie ook de keuze uit meer luxere horlogebandjes.

En natuurlijk heeft Apple er niet per se vanwege de prijs voor aluminium gekozen bij de Apple Watch Sport, aluminium is vooral heel licht én sterk, wat het natuurlijk ideaal maakt voor een sporthorloge. Een Apple Watch Sport is dertig procent lichter dan de gewone Apple Watch.

Dan is er nog het glasplaatje wat over de behuizing licht. Bij de Apple Watch Sport is dit gehard Ion-X-glas, een lichtgewicht plaatje. Bij het glasplaatje bij de Apple Watch wordt gebruikt gemaakt van saffierkristal, het hardste doorzichtige materiaal ter wereld, op diamand na.

En dan de peperdure Apple Watch Edition, ook deze smartwatch van Apple heeft exact dezelfde functies als de Apple Watch en Apple Watch Sport. De Apple Watch Edition kent ook gewoon een ‘goedkoop’ instapmodel met een sportbandje, alleen is de horlogekast wel van 18 karaats rosé goud of 18 karaats geelgoud. Voor goedkoop instappen heb je dus wel even minimaal 11000 euro nodig. Druk er zo’n 7000 euro bij op en je hebt ook het allerduurste model te pakken, 7000 euro voor een ander bandje, daar komt het wel op neer.

Apple Watch opties en functionaliteiten

De Apple Watch en de Apple Watch Sport (en Apple Watch Edition) kunnen dus exact hetzelfde. Een overzicht van de meest relevante opties en functionaliteiten.

Digital Touch

Digital Touch is een soort van messenger die gebruikt kan worden tussen de Apple Watches. Zo kan je bijvoorbeeld snel een tekeningetje maken voor een andere Apple Watch gebruiker. Digital Touch zorgt er ook voor dat je middels een kleine vibratie op binnenkomende notificaties attendeert, diezelfde vibratie kan je overigens sturen naar een vriend om zo via zijn of haar Apple Watch de aandacht te trekken. Sterker nog, je kan je eigen hartslag bij iemand anders op de Apple Watch laten vibreren.

Gebeld en ge-sms’t worden

Heb je een iPhone 5 of nieuwer, dan kan je via de Apple Watch telefoontjes en smsjes ontvangen en accepteren.

SMS tekst lezen

De Apple Watch kan de teksten van je binnengekomen smsjes analyseren en aan de hand daarvan een mogelijk antwoord klaarzetten.

Walkie Talkie

Via de microfoon van de Apple Watch kan je berichtjes inspreken en versturen naar een andere Apple Watch gebruiker.

Hartslag meten

De Apple Watch kan voortdurend je hartslag meten, erg handig voor sportfanaten en mensen die bezig zijn met hun gezondheid.

Stappenteller

De Apple Watch houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet, wat je totale lichaamsbeweging is en hoeveel calorieën je daarmee verbrandt.

Workouts

De Apple Watch is een echte fitness smartwatch en zal je op allerlei manieren stimuleren om in beweging te blijven. Zo kan je workouts met bepaalde doelen instellen, ‘5 kilometer hardlopen’ bijvoorbeeld. De Apple Watch houdt bij wanneer je dit doel bereikt, slaat dit op zodat je de volgende keer je tijd kan proberen te verbeteren.

iTunes en Apple TV

Uiteraard heb je vanaf je Apple Watch direct toegang tot je iTunes muziek, handig als je workout wel wat muziek kan gebruiken. En de Apple TV, die bedien je met gemak met behulp van je Apple Watch.

Siri

Siri is nog nooit zo toegankelijk geweest, stel je vraag aan deze digitale assistent of laat Siri een gesproken aantekening maken.

Maps

Met behulp van Siri heb je met de Apple Watch ook eenvoudig toegang tot Apple Maps, handig als je in een onbekende stad ergens naartoe moet. Via de Apple Watch kan je exact bekijken hoe je moet lopen of rijden.

Apple Pay

En natuurlijk is de digitale portemonnee, Apple Pay, aan de Apple Watch gekoppeld. Niet dat je er al op veel plekken mee kan betalen in Nederland, maar dat gaat ongetwijfeld wel gebeuren. En dan is zo’n portemonnee om je pols toch wel erg handig.

Een echte smartwatch

Als jij de Apple Watch omhoog brengt zal de display automatisch aangaan, zo staat het horloge voor je klaar wanneer nodig. Word je gebeld door iemand die je even niet wilt spreken, dan hoef je alleen maar je hand over het scherm heen te leggen en de beller zal genegeerd worden. Zo zit de Apple Watch vol met slimmigheden.

Apps

En dan is er natuurlijk nog een uitgebreid aanbod aan apps speciaal voor de Apple Watch. Omdat de Apple Watch natuurlijk met een veel kleiner scherm werkt dan de iPhone, zijn veel apps speciaal omgebouwd om ze hiervoor geschikt te maken.