≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Aziatische en Afrikaanse olifant

olifant

Zet Aziatische olifanten en Afrikaanse olifanten bij elkaar in één groep en je zal erg je best moeten doen om de twee varianten uit elkaar te halen. Olifanten zijn nou eenmaal kolossaal, toch bestaan er duidelijke verschillen tussen de Afrikaanse olifant en Aziatische olifant.

De meest duidelijke verschillen tussen de Afrikaanse olifant en Aziatische olifant zit hem in de oren, slagtanden en de vorm van de kop. Los van hun leefgebied natuurlijk.

De Afrikaanse olifant heeft grote oren die qua vorm vergelijkbaar zijn met de vorm van het continent Afrika. De Afrikaanse olifant leeft in een gebied waar het erg warm wordt, door met hun grote oren te wapperen zijn ze in staat om zichzelf nog wat af te koelen, daarnaast worden de oren gebruikt om ’s nachts de hitte van de rest van het lichaam af te voeren. De oren van de Aziatische olifant zijn stukken kleiner, ze leven dan ook in een subtropisch gebied waar het relatief koel is. De Aziatische olifant gebruikt zijn slurf om overtollige warmte af te drijven.

Een ander opvallend is de vorm van de kop. De Afrikaanse olifant heeft een volle ronde kop, de Aziatische olifant valt juist op door de twee bobbels op zijn kop. En dan de slagtanden, die zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend bij de Aziatische olifant, alleen bij mannetjes kunnen er slagtanden groeien, maar dit gebeurt dus niet standaard bij alle mannetjes. Bij de Afrikaanse olifant groeien er zowel bij de mannetjes en vrouwtjes slagtanden, op enkele uitzonderingen na.

Ook bij de kenmerkende slurf bestaan er een verschil. De slurf van de Afrikaanse olifant heeft twee vingers en de slurf van de Aziatische olifant heeft één vinger. En als het om formaat gaat dan is de Afrikaanse olifant beduidend groter, hij kan maximaal 4 meter hoog worden waarbij het hoogste punt bij de schouders ligt. De maximale hoogte van de Aziatische olifant ligt op zo’ 3 meter, zijn hoogste punt zit op zijn rug.

Sociaal gezien vertonen de Afrikaanse olifanten en Aziatische olifanten juist veel overeenkomsten. Bij beide soorten wordt de kudde geleid door het oudste vrouwtje en bestaat kudde zelf uit haar dochters, zussen en diens kinderen. Mannetjesolifanten die in de puberteit komen verruilen de vrouwenkudde voor een kudde vrijgezelle mannetjesolifanten, oudere mannetjes leven vaak alleen zonder een kudde.

De Afrikaanse olifanten en Aziatische olifanten zijn ook weer op te delen in subgroepen.