≡ Menu

Wat is het verschil tussen een baai en schiereiland

San Sebastian baai

De Spaanse Stad San Sebastian ligt aan een baai.

Geen enkel natuurlijke kustlijn bestaat uit een rechte streep, het heeft allerlei vormen, inhammen en uitstulpingen. Bekende landvormen bij een kustlijn zijn een baai of schiereiland.

Een baai is een gebied met water (vergelijkbaar met een inham) wat aan drie kanten omringd is met land, je kan het vergelijken met een meer, maar dan één die aan één zijde open en verbonden met de zee is. Baaien zijn erg geliefd bij mensen die van een rustige zee houden, het zeewater in een baai is namelijk veel rustiger dan het zeewater langs een normale kust. Onrustig zeewater heeft een relatief kleine opening om door te kunnen werken in de baai, daarnaast heeft een harde wind veel minder uitwerking op de golfslag in een baai. Dit is ook de reden dat er vaak veel boten in een baai liggen, ook wordt een haven bij voorkeur in een baai aangelegd.

Als men het over een baai heeft dan is dit vaak een relatief klein gebied, een grote baai wordt vaak een golf genoemd.

Een schiereiland is een groot stuk land wat als uitstulping aan de kustlijn vastzit. Een schiereiland is aan drie zijden omringd door water en met vaak een relatief dun strookje land verbonden met het vaste land. Schier van schiereiland betekent bijna, en dat is precies wat een schiereiland is, bijna een eiland.

Schiereilanden bestaan er in veel verschillende formaten, kleine schiereilanden die vanaf de kust ook nog echt als een schiereiland te herkennen zijn. Maar ook enorme schiereilanden waarvan het merendeel geeneens bewust van is dat het om een schiereiland gaat. Een belangrijk voorbeeld van een gigantisch schiereiland is het Iberisch Schiereiland, oftewel het gebied waar Spanje en Portugal op liggen. In Nederland hebben we ook schiereilanden, zoals Walcheren en Zuid-Beveland in de provincie Zeeland.

Baaien en schiereilanden zijn ontstaan door landverschuivingen, aardbevingen, erosie en daling (schiereiland) of stijging (baai) van de zeespiegel. Er bestaan overigens ook schiereilanden die alleen bij eb schiereiland zijn en bij vloed een eiland.