≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Batavus Stream N7 en Dutch ID City N8Di2

Als het over elektrische fietsen van een top kwaliteit gaat passeren de Batavus Stream en Dutch ID City al snel de revue. Twee fietsen die momenteel aan de top van het e-bike segment staan. Wat direct opvalt is elektrische fiets van Dutch ID ruim 400 duurder is dan de elektrische variant van Batavus, de vraag is of dit ook tot uiting komt in de prestaties van de fiets.

Het voordeel van een elektrische fiets is natuurlijk dat het ondersteuning biedt bij het fietsen, als je op een elektrische fiets fietst kan je met minder inspanning verder en sneller fietsen. Op een elektrische fiets kan je vaak een mate van ondersteuning instellen. Van een lichte ondersteuning wat je net even wat makkelijker tegen de wind in laat fietsen en volledige ondersteuning wat ervoor zorgt dat je een zwaar beladen fiets nog met gemak een stevige heuvel op fietst. Des te meer ondersteuning je van een elektrische fiets vraagt, des te sneller zal een accu leegraken.

De Batavus Stream N7 is met 27,4 kilo twee kilo zwaarder dan Dutch ID City N8Di2, toch heeft de Batavus een meer stevige accu want op standje volledige ondersteuning duurt het een stuk langer voordat de accu leeg ten opzichte van de Dutch ID. De accu van de Dutch ID City gaat zo’n 30 kilometer mee op volledige ondersteuning en zware omstandigheden. Bij normale ritjes gaan de accu’s van beide fietsen meer dan 120 kilometer mee.

Logisch gevolg van de grotere Batavus accu is dat deze ook langer nodig heeft om op te laden, de kans is echter klein dat die half uur extra op die 4,5 uur totaaltijd snel als nadeel wordt beschouwd. En als je het uiteindelijk in verhouding plaatst is de accu van de Dutch ID meer vernuft dan die van de Batavus, de accu van Dutch ID City is met 2,6 kilo een lichtgewicht in vergelijking met 3,85 kilo van de Batavus Stream.

Toch verliest de Dutch ID het als het om de accu gaat. De accu is namelijk alleen maar op te laden door deze los te koppelen van de fiets. Bij de Batavus Stream kan je voor het opladen de accu ook op de fiets laten zitten, handig als je zonder al teveel gedoe wil beginnen met opladen.

Een ander punt bij elektrische fietsen is altijd de vraag hoeveel lawaai het motortje maakt. Dit soort elektrische fiets motortjes kunnen soms irritant rond gaan zingen alsof je continu een groep muggen rond je hoofd hebt vliegen.

Bij beide fietsen is de motor niet stil, dat is eigenlijk altijd nadeel maar momenteel nog onlosmakelijk verbonden met elektrische fietsen. Of je dit een irritant geluid vindt zou je zelf moeten gaan testen tijden een proefritje. Wat je tijdens dat proefritje waarschijnlijk ook gaat opmerken is dat de Batavus Stream niet een altijd een stabiele ondersteuning biedt wanneer je op eenzelfde snelheid fietst. De Dutch ID City is wat dat betreft een stukje constanter.

Al met al zijn de Batavus Stream en de Dutch ID City twee kwalitatief hoogwaardige fietsen die nauwelijks van elkaar verschillen. De accu van de Batavus Stream biedt net wat meer capaciteit terwijl de Dutch ID City juist meer kracht uit zijn accu weet te halen.

Beiden zijn los van het elektrische ook twee uitstekende fietsen. Uiteindelijk zal het een gevoelskwestie zijn welke van deze twee elektrische fietsen het beste bij je past, dit gevoel zal eerder gebaseerd zijn op de accessoires dan op wat er onder de motorkap zit. Prijstechnisch gezien is gelet op wat je ervoor terug krijgt de Dutch ID City de beste keuze.