≡ Menu

Wat is het verschil tussen musculus biceps brachii en musculus biceps femoris

Veel mensen associëren de biceps met de spierballen, de reden waarom de biceps in de bovenarmen de biceps genoemd worden is niet om de spierballen mee aan te duiden, het woord biceps verwijst vooral naar hoe de spiergroep is opgebouwd. De ‘bi’ uit biceps staat voor twee en geeft daarmee aan dat het om een tweehoofdige spier gaat. Naast de biceps in je bovenarm bestaat er ook nog een biceps in je bovenbeen.

Musculus biceps brachii

De musculus biceps brachii is de spier die aan de voorkant van je bovenarm zit, de spierbal. Deze spier heeft twee hoofden die verbonden zijn met het schouderblad. De biceps brachii heeft als voornaamste functie om de arm te laten buigen, te laten tillen en het te kunnen laten draaien van de onderarm. Naast de biceps brachii is er nog een belangrijke spier in de bovenarm, de musculus triceps brachii. De triceps ondersteunen de biceps bij het functioneren van de arm, en vice versa. De triceps doen het tegenovergestelde als de biceps brachii, ze zijn voor het strekken niet voor het buigen.

halterset

Met een halterset kan je spierballen kweken

Musculus biceps femoris

De musculus biceps femoris is een spier met twee hoofden die aan de achterkant van je bovenbeen zit. De biceps femoris is onderdeel van je hamstrings. De biceps femoris bestaat uit een lange kop die vanaf de heup tot en met knie loopt, en een korte kop die ontstaat vanuit het dijbeen en loopt over de knie.

Net zoals bij de biceps brachii is de biceps femoris ook verantwoordelijk voor het realiseren van de buigbeweging, alleen dan van je knie. Daarnaast is de musculus biceps femoris verantwoordelijk voor de exorotatie van de knie. Bij exorotatie van de knie ben je in staat om je onderbeen naar buiten te bewegen. Als je ergens op zit waarbij je voeten niet de grond raken en je beweegt dan je benen naar buiten, dan is dat exorotatie. Beweeg je ze naar binnen zodat je onderbenen kruisen dan heeft zit endorotatie. De musculus biceps femoris is de enige spier die exorotatie van de knie kan uitvoeren.