≡ Menu

Wat is het verschil tussen clusterhoofdpijn en migraine

Hoofdpijn komt in verschillende gradaties, de meest voorkomende hoofdpijn is de zogenaamde spanningshoofdpijn, vaak eenvoudig te verhelpen met paracetamol. Meer hevige hoofdpijn varianten en meer chronisch van aard zijn clusterhoofdpijn en migraine.

Er zijn maar weinig mensen die niet zo af en toe hoofdpijn hebben, de oorzaak is vaak ook te herleiden. Een korte nacht met veel alcohol, stress en drukte of een rokerige ruimte, het kan allemaal de oorzaak zijn van een tijdelijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn valt onder het kopje spanningshoofdpijn, en hoeft niet per se spanning van de spieren als oorzaak te hebben. Dit soort hoofdpijn is vaak snel te verhelpen door een pijnstiller als paracetamol of door simpelweg een frisse neus te halen of te gaan slapen. Clusterhoofdpijn en migraine zijn twee hoofdpijn varianten die vanuit de hersenen ontstaan en zijn veel pijnlijker dan spanningshoofdpijn.

Migraine kenmerkt zich door een kloppende hoofdpijn (hartritme) aan één kant van het hoofd. Het woord migraine is gebaseerd op het Latijnse woord hemicrania, wat halve schedel betekent, vandaar de hoofdpijn aan één kant. In meer zeldzame gevallen komt de migraine aan beide kanten voor. De typische migraine hoofdpijn ontstaat door een aanval van prikkelingen vanuit de hersenen met als gevolg een tijdelijke vernauwing plus verwijding van de bloedvaten in je hoofd, dit gaat gepaard met hoofdpijn.

Naast een hevige hoofdpijn zijn mensen met een migraine-aanval vaak misselijk, licht en geluid zijn niet goed te verdragen en helder nadenken is een hele grote opgave. Mensen met een migraine-aanval gaan bij voorkeur in een verduisterde kamer liggen, een kamer met zo weinig mogelijk prikkels. Alhoewel migraine haar oorsprong in de hersenen kent zijn er wel diverse situaties die een aanval kunnen triggeren, meest genoemde voorbeelden zijn stress, angst, oververmoeidheid en hevige emoties.

Paracetamol en ibuprofen kan bij een migraine de pijn verlichten (afhankelijk van hoe hevig de aanval is). Een medicijn of ingreep die definitief de migraine wegneemt bestaat niet, ook al geeft bijvoorbeeld neurostimulatie tegenwoordig goede resultaten.

De pijn die optreedt bij migraine valt over het algemeen in het niets als je die vergelijkt met de pijn van clusterhoofdpijn, dat deze variant ook wel zelfmoord-hoofdpijn (suicide-headache) wordt genoemd geeft al wel aan dat dit een extreme hoofdpijn variant is. Ook clusterhoofdpijn is, net zoals migraine, een aandoening in de hersenen die hoofdpijn veroorzaakt. Waar bij migraine de pijn nog in bepaalde gradaties van pijn kan komen is het bij clusterhoofdpijn eigenlijk altijd extreme pijn. Deze pijn wordt vooral gevoeld rondom één van de ogen of slaap en wordt vaak omschreven alsof er keihard met een scherp voorwerp rondom het oog wordt gestoken. Deze pijn is soms zo extreem en niet te behappen dat sommige mensen die een aanval hebben zelfmoord plegen, een poging doen of het op zijn minst overwegen.

Wat er precies in de hersenen en het hoofd gebeurt tijdens een clusterhoofdpijn-aanval is nog niet bekend, er zijn wel diverse theorieën. Opvallend is dat clusterhoofdpijn in veel gevallen tijdens de slaap ontstaat, en dan met name tijdens de remslaap, het moment dat je droomt en de hersenen dus eigenlijk nog volop in beweging zijn. Veel onderzoekers zijn het er over eens dat bij het ontstaan van clusterhoofdpijn de ontspanning van het slapen en tegelijk de droomactiviteit in de hersenen voor een ongeremde opzwelling van bloedvaten zorgt die vervolgens op zenuwen drukken wat de extreme pijn als gevolg heeft. Deze ongeremde zwelling heeft als oorzaak het falen van bepaalde zenuwstelsels, waarna andere zenuwstelsels dit falen weer proberen te compenseren.

Typisch kenmerken tijdens een aanval zijn een tranend oog, vernauwde pupil, een snotneus en daarnaast zijn mensen die een aanval ondergaan erg ongedurig, geneigd om veel te bewegen gedreven door de radeloosheid die de hevige pijn met zich meebrengt. Ook opvallend is dat je bij clusterhoofdpijn soms de klok er op gelijk kan zetten wanneer een nieuwe aanval zich aandient, er bestaan daarom theorieën dat de biologische klok een aanval activeert.

Net als bij migraine bestaat er geen medicijn of ingreep die clusterhoofdpijn definitief wegneemt, wel bestaan er diverse methodes om een aanval te voorkomen of af te zwakken. Meest gebruikte methode is het inademen van zuivere zuurstof als er een aanval dreigt aan te komen of wanneer deze gaande is. Bij 50% van de patiënten zorgt het inademen van zuivere zuurtstof voor het niet doorzetten of het afbreken van een aanval. Daarnaast bestaan er diverse medicijnen die een aanval kunnen afzwakken of in het meest gunstige geval kunnen stoppen, ook bij deze medicijnen geldt dat de één er wel op reageert en de andere niet.

Migraine en clusterhoofdpijn zijn twee hoofdpijn varianten die zeer hevige pijn kunnen geven, de pijn bij clusterhoofdpijn is echter te omschrijven als extreme pijn en kent daarin geen gradaties. De grootste uitlokkers van een migraine aanval is zijn stress, hevige emoties en vermoeidheid. Clusterhoofdpijn ontstaat vaak juist tijdens de slaap, wanneer het lichaam ontspannen is maar de hersenen niet. Er bestaan geen ingrepen of medicijnen die migraine of clusterhoofdpijn definitief verhelpen, dit komt vooral omdat de exacte oorzaak onbekend is. Iemand met een migraine aanval zal geneigd zijn om in een donkere kamer te gaan liggen, iemand met een clusterhoofdpijn aanval heeft zulke extreme pijnen dat hij of zijn juist erg rusteloos wordt. Er bestaan methodes om de pijn te bestrijden, maar die werken lang niet bij iedereen.