≡ Menu

Wat is het verschil tussen cocaïne en crack

Cocaïne en crack zijn twee drugssoorten die gemaakt worden van de cocaplant. Crack is de rookbare variant van cocaïne en wordt crack genoemd vanwege het knetterende geluid wat crack maakt wanneer het gekookt wordt. Crack wordt beschouwd als de meest verslavende vorm van cocaïne, de gebruiker ervaart een korte maar intense periode van high zijn. High zijn van crack (upper) geeft je als gebruiker een euforisch en extreem zelfverzekerd gevoel. Je hebt daarnaast geen zin in eten, je bent niet meer moe, je bent erg alert en vol energie. Na een minuut of 5 verdwijnt dit gevoel. Na gebruik zal je een grote drang hebben om weer te gebruiken, al is het alleen maar om het depressieve gevoel (downer) van na het gebruik weg te werken.

Crack vraagt nogal wat voorbereiding alvorens het gebruikt kan worden. Crack wordt gerookt, en om tot het bruikbare gedeelte te komen moet de cocaïne eerst gekookt worden zodat er een substantie overblijft die crack cocaïne genoemd wordt.

Het gebruik van crack is een enorme aanslag op je lichaam, mentaal en fysiek. Dat je steeds meer crack nodig hebt om het zelfde euforische gevoel te krijgen draagt ook niet echt bij aan de gezondheid. Je moet sterk in je schoenen staan om het crack-gebruik je leven niet compleet te laten domineren, als je jezelf niet kan beheersen en na elke upper er direct weer crack gaat roken dan is dit vaak het begin van een hardnekkig crackverslaving. Crack heeft wat dat betreft nou niet bepaald een goed imago.

Cocaïne is de harddrug die vaak in poedervorm door de neus wordt opgesnoven, ooit in de markt gezet als geneesmiddel maar al snel opgepikt en in gebruik genomen als drug. Als je cocaïne gebruikt zal je een gevoel krijgen dat je de hele wereld aan, je bent intens gelukkig en je kan niet stil zitten. Dit gevoel kan wel anderhalf uur aanhouden (afhankelijk van hoeveel je gebruikt), dit betekent ook dat de kans groot is dat je anderhalf uur bent overgeleverd aan een snellere hartslag, een zweterig lijf en hele grote pupillen.

Wanneer de cocaïne begint uit te werken gaat het gevoel over in mogelijke paranoia, angstgevoelens en dat gevoel van niet stil kunnen blijven zitten begint dan opeens heel irritant te worden.

In vergelijking met crack is het gebruik van cocaïne veel verleidelijker. De cocaïne trip duurt namelijk veel langer, hierdoor zal je niet zo snel geneigd zijn om direct weer te gebruiken, dit zorgt ervoor dat de kans niet heel groot is dat je een steeds grotere cocaïne intolerantie opbouwt. Je hebt dus niet steeds meer cocaïne nodig om hetzelfde gevoel op te wekken, mits je het niet de hele dag door gebruikt. Het imago van cocaïne is dan ook vooral dat het een luxe drug is voor feestjes en partijtjes.