≡ Menu

Wat is het verschil tussen downloaden via Usenet en torrents

Het downloaden van films, software, games en muziek is niet meer zo populair als een jaar of tien geleden, dit komt vooral door de komst van steeds meer on-demand diensten zoals Netflix, HBO en Spotify, waarmee je tegen een klein bedrag per maand onbeperkt films kan kijken en muziek kan luisteren. Als je tegenwoordig iets wilt downloaden dan kan je dit het beste via torrents of Usenet doen.

Bij torrents wordt de content direct aangeboden vanaf de computer van de uploader, zodra andere gebruikers dit beginnen te downloaden delen zij deze content direct ook weer. Hierdoor komen er steeds meer bronnen bij die een gedeelte (of het geheel) van de content aanbieden.

Usenet maakt gebruik van de nieuwsroep-techniek. Nieuwsgroepen zijn de voorlopers van de forums. Vanuit je email-programma (en later ook met behulp van speciale Usenet software) kan je je abonneren op een nieuwsgroep met een bepaald onderwerp, hier kan je berichten in plaatsen en reageren op de berichten van anderen. Deze berichten worden opgeslagen op een bijbehorende webserver. Al snel werd er veel meer uitgewisseld dan enkel tekstuele berichten, afbeeldingen konden namelijk ook meegestuurd worden, en vanuit de afbeeldingen was de stap naar het delen van films, software, games en muziek snel gemaakt.

Op Usenet wordt de content over het algemeen aangeboden in kleine stukjes, die, eenmaal gedownload om te vormen zijn tot één geheel.

Kosten

Om te downloaden heb je een BitTorrent programma nodig, hier zijn tientallen gratis versies van. De juiste torrents vinden doe je via diverse gratis websites. Al met al is downloaden via torrents gratis, als je boven het maaiveld uit wilt komen althans. Veel fanatieke torrent gebruikers downloaden via een VPN (Virtual Private Network) om zo hun ip-adres en daarmee hun identiteit te verhullen, internetten via een VPN kost geld.

Bij Usenet download je van een gecentraliseerde server, en om toegang te krijgen tot de content op deze server betaal je abonnementsgeld. Voor dit, vaak, maandelijkse bedrag krijg je over het algemeen een bepaalde snelheid om te downloaden en een volume in Gigabytes wat je mag downloaden. Veel Usenet aanbieders bieden een all-in-one prijs, maar bij sommige aanbieders kan je voor een meerprijs je downloadsnelheid verhogen, de retentie (hoe lang content te downloaden blijft) verlengen of een meer beveiligde verbinding krijgen.

Snelheid

Het grote voordeel van Usenet is de snelheid, deze is altijd stabiel en optimaal. Dit betekent ook dat wanneer je meer zeldzame content wil downloaden deze op volle snelheid te verkrijgen is. Vaak sneller dan je internetsnelheid aan kan.

Bij torrents ben je wat betreft de snelheid afhankelijk van hoe vaak content wordt aangeboden en op welke snelheid. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een heel specifiek stuk software voor een hele specifieke computer, dan is de kans niet heel groot dat je het makkelijk kan vinden. En als je het wel vindt maar het wordt maar door één iemand gedeeld, dan moet je ten eerste maar hopen dat deze persoon een beetje een fatsoenlijke internetsnelheid heeft en ten twee zou het mooi zijn dat hij lang genoeg online blijft zodat je het helemaal kan downloaden. Bij torrents hangt de snelheid vooral af van hoe veel de content wordt aangeboden, populaire actuele content is makkelijk en snel te verkrijgen, bij de minder populaire oudere content moet je vooral geluk hebben.

Aanbod

Even met Usenet beginnen doe je niet zomaar, de leercurve is stijl. Dit komt vooral omdat het soms goed zoeken is om je gewilde content te vinden. Daarnaast heb je ook nog te maken met de retentie, dus het aantal dagen/maanden/jaren dat content te downloaden blijft.

Bij torrents is het behoorlijk straight forward, het aanbod op de diverse torrents websites verschillen niet veel van elkaar. Als je het op site 1 niet vindt, dan is de kans groot dat je het op site 2 ook niet vindt. Alles wat in het verleden een populaire torrent was is nog terug te vinden, de vraag is dan alleen of er nog iemand is bij wie je het kan downloaden.

Veiligheid

Het grote nadeel van torrents is dat zodra je iets te downloaden aanbiedt, dat je relatief eenvoudig te traceren bent. Het heeft nogal wat voeten in aarde om je online identiteit via torrents goed te verbergen. De meest veilige manier om torrents te gebruiken is door enkel te downloaden en niet te uploaden. Zodra je actief torrents begint te uploaden speel je jezelf in de kijker.

Bij Usenet download je van een server, aangezien de Usenet omgeving daarnaast aardig besloten is, is het voor partijen als Stichting Brein lastig te traceren wat jij daar precies allemaal uitvoert. Ook hier geldt, als je uitsluitend download en verder niet meehelpt met de verspreiding van illegale content, dan blijf je netjes met je hoofd onder het maaiveld.

Dus..

Er is een kans dat je nog nooit van downloaden via Usenet hebt gehoord, vooral omdat je alles wel kan vinden via je favoriete torrent-site. Je hebt misschien ook wel het idee dat torrents downloaden wel aardig onschuldig voelt, ware het niet dat de hele torrent-wereld scherp in de gaten wordt gehouden door instanties als Stichting Brein die het niet zullen laten om je op te sporen indien ze dat nodig achten. Als je fanatiek wilt blijven downloaden zonder het idee te hebben dat je continu in de gaten wordt gehouden, dan is Usenet het beste alternatief.