≡ Menu

Wat is het verschil tussen Draw Something en Wordfeud

Wordfeud is al maanden lang een razend populaire game voor op de iPhone of android toestel, sinds februari 2012 lijkt de app Draw Something de toppositie van Wordfeud over te gaan nemen. Wordfeud is een vernieuwde versie van het klassieke bordspel Scrabble, je speelt het online tegen elkaar via de mobiele telefoon. Je tegenstander kan een bekende zijn maar ook een willekeurige vreemde.

Wordfeud is aantrekkelijk omdat je maximaal 72 uur mag doen over het leggen van een nieuw woord, dat betekent dat het spel makkelijk even kan wegleggen en op een geschikt moment op zoek kan gaan naar het woord wat de meeste punten oplevert. De frustraties bij Wordfeud liggen vooral bij het feit dat de maker van deze app een woordenlijst gebruikt die niet compleet is waardoor op het oog normale Nederlandse woorden afgekeurd worden en sommige vreemde woorden goedgekeurd worden. Helaas is Wordfeud wel behoorlijk fraude gevoelig, Wordfeud cheats kunnen voor jou bepalen wat de beste woorden zijn om te leggen waardoor jezelf geen denkwerk meer hoeft te verrichten. Het spel element gaat hiermee verloren en dit is de reden dat Wordfeud steeds minder populair wordt.

Draw Something is ook gebaseerd op een klassiek spel, namelijk Pictionary. Net zoals bij Wordfeud speel je Draw Something tegen bekenden of tegen willekeurige vreemden. Diegene die als eerste begint krijgt de keuze uit 3 (Engelse) woorden, 1 makkelijk woord waar 1 punt mee te verdienen is als het wordt geraden, een gemiddeld woord waar 2 punten voor staan of een moeilijk woord waar je 3 punten voor krijgt. In de praktijk betekent dat een moeilijk woord soms heel makkelijk kan zijn, en een makkelijk woord juist erg moeilijk om te tekenen. Zitten er geen woorden bij waar je iets mee kan dan heb je een beperkt aantal mogelijkheden om 3 nieuwe woorden te krijgen. Mocht je de betekenis van een Engels woord niet weten, dan kan je er altijd een woordenboek bij pakken, moet de Engelse vocabulaire van je tegenstander natuurlijk wel in orde zijn. Soms krijg je woorden welke ook gewoon in het Nederlands bestaan. Zo betekent het Engels woord boot, laars in het Nederlands. Maar het Nederlandse woord boot is een stuk makkelijker te tekenen.

De tekening maak je op een wit vlak met behulp van je vinger, en hier zit direct ook de lastigheid. Het blijkt erg lastig om wat je in je hoofd hebt via je je vinger getekend te krijgen, de coördinatie laat je dan ietwat in de steek. Tegenwoordig vliegen de speciale pennetjes voor je touchscreen dan ook over de toonbank. Je hebt de beschikking over 4 verschillende brushes (van klein naar groot) en een palet aan kleuren (er zijn eventueel kleuren bij te ‘kopen’) en je hebt vooral een portie creativiteit nodig om een tekening duidelijk in beeld te krijgen. Een tip is om Draw Something op een iPad te spelen, tekenen gaat dan een stuk beter.

De woorden die Draw Something je voorschotelt kunnen soms best wel ontmoedigend zijn, een tekening maken op je telefoon heeft zijn beperkingen, en dikwijls zal jouw inzending een teleurstelling zijn, en hoe leuk dit creatieve spel ook is, de frustraties spelen al snel op wanneer je tegenstander je overduidelijke tekening van de Titanic niet raadt en dat hij of zij niet in staat is om een olieplatform te tekenen. De behoefte om de telefoon er weer even bij te pakken om een nieuwe zet te doen is hierdoor een stuk minder groot dan bij Wordfeud. Bij Wordfeud moet je het doen met de letters die beschikbaar zijn, bij Draw Something komt je eigen creativiteit maar ook die van je tegenstanders om de hoek kijken, en als die creativiteit er niet is gaat het frustratie level omhoog, daarom is het wel prettig dat er geen tijdslimiet is die de druk op de volgende beurt opvoert.

Draw Something is een leuke nieuwe binnenkomer binnen de beschikbare apps, de makers moeten wel met goede updates komen om het spel interessant genoeg te houden, en tot die tijd kan je gewoon Wordfeud blijven spelen tegen de mensen die nog nooit van cheats hebben gehoord.