≡ Menu

Wat is het verschil tussen een drone en quadcopter

De associatie met drones zullen voor veel mensen verschillende liggen, de één zal bij een drone denken aan een soort van op afstand bestuurbare helikopter die meerdere rotors heeft. Een ander zal een drone associeren met de onbemande vliegtuigjes die door het leger worden ingezet voor verkenning of voor aanvallen. Het lijkt erop dat onder de term drone meerdere soorten op afstand bestuurbare vliegende objecten gehangen kunnen worden, gelet op de technische details is dat vaak te kort door de bocht, maar uiteindelijk bekt drone natuurlijk een stuk lekkerder dan quadcopter.

Drone

Van oorsprong werd de term drone hoofdzakelijk toegepast binnen het leger, als daar over een drone gesproken werd dan werd een onbemand vliegtuigje bedoeld die van afstand bestuurd kon worden en vooral als doel had om onopvallend te kunnen verkennen of te kunnen aanvallen. Deze drones werden ook wel UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) genoemd en zijn binnen het leger geliefd omdat ze heel effectief zijn terwijl er geen risico is van het verliezen van de piloot. Een drone kan vanaf grote afstand bestuurd worden, dit gaat via de satelliet, het is in theorie zo dat een drone bestuurd kan worden vanaf de andere kant van de wereld.

Doordat er in de loop van de tijd op de comsumentenmarkt steeds meer op afstand bestuurbare vliegende objecten verschenen die elk een andere naam meekregen ging men op zoek naar een overkoepelende benaming die min of meer de lading wel dekte, dit is drone geworden. De term drone is als het woord fiets. Iedereen weet wat je bedoelt als je het over een fiets hebt, dat er meer gespecificeerde fietsen zijn zoals kinderfiets, racefiets en bakfiets is vaak maar een detail die vaak niet belangrijk is.

Drone

Drone

Quadcopter

Als we het over drones hebben die tegenwoordig vaak worden gebruikt voor het maken van toffe filmpjes vanuit de lucht dan wordt vaak de quadcopter bedoeld. Een quadcopter is een helikopter met 4 armen, met op elke arm een rotor. Technisch gezien gaat het hier om twee paren rotors, het ene paar draait linksom en het andere paar draait linksom. Een quadcopter is enorm wendbaar en is enorm precies te controleren, dit komt omdat alle vier rotors los van elkaar op een aparte snelheid kunnen draaien.

Door deze eigenschap zijn quadcopters enorm geschikt voor het maken van stabiele videobeelden vanuit de lucht. Daarbij moet gezegd dat het besturen van een quadcopter wel enige oefening vergt. Nu de quadcopters steeds meer het grote publiek bereiken komen er echter wel steeds meer klantvriendelijke quadcopters op de markt. Zo bestaan er quadcopters die met behulp van GPS automatisch terug kunnen keren naar de plek waar ze opgestegen zijn, daarnaast bestaan er quadcopters die jou als gebruiker automatisch kunnen volgen op een bepaalde afstand, handig voor het maken van videobeelden.

Dat een quadcopter kan communiceren met een satelliet (GPS) betekent overigens niet dat deze te besturen is vanaf de andere kant van de wereld zoals dat met een militaire drone wel kan. Sterker nog, het bereik van een quadcopter is maar beperkt ten opzichte van jou als bestuurder. De zelfredzaamheid van een quadcopter is erg beperkt zodra hij geen signaal meer oppikt, bij een militaire drone is dit wel anders.

En toch is het niet zo gek dat de quadcopter tegenwoordig voor het gemak een drone wordt genoemd, de quadcopter wordt technisch steeds geavanceerder en is wat dat betreft een drone die qua opties gelijk zijn, alleen reiken deze niet zo ver als zijn militaire equivalent, letterlijk en figuurlijk. Als je het dan toch wil duiden dan zou je moeten zeggen dat een quadcopter een soort drone is.