≡ Menu

Wat is het verschil tussen een dynamische website en statische website

Websites, zonder een onderliggende techniek zouden ze niet bestaan. Er bestaan inmiddels verschillende technieken waarmee je een website kan bouwen, dit heeft ervoor gezorgd dat websitebouwers websites onderverdelen in statische websites en dynamische. Voor de bezoeker vaak niet waarneembaar, voor de webmaster wel.

Statische website

Een statische website is een website die met een standaard opmaaktaal is gemaakt, over het algemeen zal het hier om HTML gaan. De HTML is ook het enige wat de bezoeker te zien krijgt, vanaf de webserver wordt er geen aanvullende content gegenereerd door middel van scripts.

De belangrijkste kenmerken van een statische website is dat elke pagina binnen de website een project op zich is. Dit heeft als grote voordeel dat je zo in de gelegenheid bent om elke pagina geheel naar eigen wens in te richten.

Een nadeel van een statische website is dat niet iedereen deze zo maar kan aanpassen, je moet namelijk verstand hebben van HTML. Een jaar of tien geleden was het nog wel de moeite waard om de redacteuren van een website HTML aan te leren, maar in deze tijd van handige tools als de CMS zijn er nog maar weinig mensen die de diepte in gaan met HTML.

Een ander belangrijk nadeel van een statische website is dat het eigenlijk alleen maar geschikt is voor websites met weinig dieperliggende pagina’s. Een webshop maken met HTML waarin je meer dan honderd producten verkoopt is haast onbegonnen werk om dit nog in goede banen te leiden als het gaat om onderhoud.

Dynamische website

Een dynamische website is een website die gebouwd is met een scripttaal als PHP of ASP. In tegenstelling tot bij een statische website wordt bij een dynamische website de content gecreëerd op de webserver. Het belangrijkste kenmerk van een dynamische website is dat de pagina’s van een website vanuit een database dynamisch gegenereerd worden en vanaf één plek eenvoudig te beheren zijn. Naast het meer eenvoudige beheer heeft een dynamische als voordeel dat je de content beter op je bezoek kan afstemmen. Op een weblog zou je bijvoorbeeld de bezoeker aan de hand van zijn surfgedrag leestips kunnen geven. Of ander typisch voorbeeld van een dynamisch element zijn de aanbevolen artikelen binnen een webshop, deze worden vaak gepresenteerd aan de hand van de door jouw reeds bezochte artikelen. Een andere bezoeker krijgt andere artikelen aanbevolen.

Als er ook nog een CMS om de dynamische website heen wordt gebouwd dan creëer je een website die erg eenvoudig te onderhouden is, zelfs voor mensen zonder kennis van websites.

En natuurlijk kent een dynamische website ook nadelen, ook al overschaduwen die bij lange na niet de voordelen. Als je bijvoorbeeld in de broncode van een dynamische website kijkt dan zal je opvallen dat er om de tekst heen heel veel code staat, om een dynamische website de juiste content te laten tonen is veel aanvullende code nodig. HTML is lastig maar valt in het niets bij de complexiteit van de technische code van een dynamische website. Een dynamische website vraagt hierom meer capaciteit van de webserver, zelfs bij een relatief kleine website.

Daarnaast heeft een dynamische website de eigenschap om té eenduidig te zijn. Dit is voor het merendeel van de websites een voordeel. Tien pagina’s even een geheel eigen ontwerp geven vereist heel veel aanpassingen en kent dan vaak nog beperkingen. Ook is een dynamische website gevoeliger om getroffen te worden door een hack-aanval.

Als je een kleine website wilt laten bouwen dan is een statische website een goede keuze, het scheelt je waarschijnlijk ook in de kosten. Het wordt een lastig verhaal als je deze kleine statische website fors wilt uitbreiden, het uitbreiden zelf is nog wel te doen, vooral het daarop volgende onderhoud is zeer arbeidsintensief.
Kies je voor een dynamische website in combinatie met een CMS als WordPress dan zit je tegenwoordig altijd wel veilig, de hele hosting wereld is namelijk ingericht op dit soort dynamische websites. Vanwege de complexiteit van een dynamische website zal zal het laten bouwen je meer kosten dan een statische website, helemaal als je specifieke functionaliteiten wenst.

Als je geen verstand hebt van HTML of andere programmeertalen dan is een dynamische website met een toegankelijk CMS als WordPress altijd aan te raden.