≡ Menu

Wat is het verschil tussen een e-mailprogramma en webmail

E-mailen is onlosmakelijk verbonden met het gebruik van internet, de kans is ook erg klein dat jij geen e-mailadres hebt. Het is binnen bedrijven, scholen en op sociaal vlak de manier van op een afstand met elkaar communiceren. Toegang krijgen tot de inkomende e-mail en e-mail versturen doe je meestal via een e-mailprogramma of webmail omgeving.

Een e-mailprogramma is software die je op je computer installeert of vaak al geïnstalleerd is. Bij webmail benader je de mail via de browser, dit doe je vaak nog naar een special URL te gaan waar je moet inloggen. Het verschil op een rijtje.

Toegankelijkheid

Je e-mail kan je via webmail altijd bereiken, zolang je maar toegang hebt tot een computer met internet. Hoe groot is de kans dat je geen computer met internet kan vinden, toch is dit direct wel een keerzijde. Mocht er bijvoorbeeld een internetstoring zijn, dan kan je niet bij je e-mail.

Wil je de mail van e-mailprogramma benaderen, dan zal je toch echt toegang moeten hebben tot de computer waar dat e-mailprogramma op geïnstalleerd is. Een nadeel, maar daar tegenover staat het grote voordeel dat je niet per se internet nodig hebt om je e-mail te lezen. Binnengekomen e-mails worden bij een e-mailprogramma op de computer opgeslagen, en niet online zoals dat bij webmail gebeurt. Eerder binnengekomen e-mails kan je dus altijd lezen, ook tijdens een internetstoring.

Opslagruimte

Webmail is een service en een service kent vaak beperkingen. In het geval bij webmail zit de beperking bij het aantal e-mails wat je op kan slaan binnen je webmail. Als je de inbox/outbox van je webmail dus vol laat lopen dan zal er op een gegeven moment niks meer bij kunnen waardoor je gedwongen wordt om e-mailtjes te verwijderen.

Bij een e-mailprogramma maak je gebruik van de opslag op je computer, welke vaak vele malen groter is dan de beschikbare opslag bij een webmail service. Dit is vooral erg handig als je op regelmatige basis e-mails verstuurd met grote bestanden als bijlages.

Interface

Als je kijkt naar de interface bij webmail is de grootste beperking dat het binnen elke browser moet functioneren, het tegelijk ook tientallen functies moet bevatten maar dat deze niet ten koste mogen gaan van de snelheid van de webmail service. In de praktijk komt het er op neer dat je bij webmail toch altijd een beetje het idee houdt dat je op een website aan het surfen bent die ingericht is als een e-mail dienst. Layout technisch vaak geen hoogstandje en functioneel gezien zit het soms omslachtig in elkaar.

Bij een e-mailprogramma is de enige beperking de capaciteit van de computer zelf, de e-mailprogramma’s zelf bevatten alle functionaliteiten die je bij het e-mailen mag verwachten. De makers van e-mailprogramma hoeven geen rekening te houden met de beperkingen van een webbrowser, zij kunnen het programma zo ontwerpen zoals zij denken dat het optimaal werkt voor de gebruiker. En werkt het voor jou als gebruiker toch niet zo optimaal dan ben je in de luxe positie dat er verscheidene alternatieve e-mailprogramma’s zijn.

Beveiliging

In principe zal je al je e-mail kwijt zijn als je computer met daarop je e-mailprogramma gestolen wordt of kapot gaat. Bij webmail hoef je je geen zorgen te maken over de beveiliging van je mailtjes, die worden als het goed is veilig opgeslagen op webservers.

De keerzijde is wel dat webmail diensten veel interessanter zijn voor hackers dan het e-mailprogramma op je computer. Zodra jij je computer uitzet dan zal niemand meer van buitenaf bij je e-mail kunnen komen, de mail van een webmail dienst staan altijd online.

Voorbeelden webmail

Bekende voorbeelden van webmail zijn:

  • Gmail
  • Hotmail
  • Yahoo
  • Webmail die door je ISP wordt aangeboden
  • Webmail die gekoppeld zit aan je eigen domeinnaam

Voorbeelden e-mailprogramma’s

Bekende e-mailprogramma’s zijn:

  • Outlook (van Microsoft)
  • Thunderbird (van Mozzila)
  • Mail (van Apple)