≡ Menu

Wat is het verschil tussen ebola en griep

In 2014 brak in West-Afrika een ebola epidemie uit. De gehele wereld is in de ban van dit virus, het is namelijk een dodelijke ziekte waar nog geen medicijn tegen is. Het ebolavirus is extreem besmettelijk en gaat gepaard met allerlei op het oog normale ziekteverschijnselen, zoals de griep.

We zijn al snel geneigd om een verkoudheid met wat lichte koorts griep te noemen, de symptomen van griep zijn echter een stuk heviger en verlamd je dagelijks functioneren compleet. Griep komt voort uit het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Zit het influenzavirus eenmaal in je luchtwegen dan is het eigenlijk onmogelijk om de griep te voorkomen, helemaal als je lichaam al zwakker aanvoelt. Belangrijke kenmerken van griep zijn een opkomend gevoel van zwakte in combinatie met pijn in je lichaam en een hevige verkoudheid. Je krijgt vaak geen hap meer door je keel en door de koorts lig je het liefst de hele dag in bed. Het is een kwestie van goed uitzieken om de influenza uit je lichaam te krijgen.

Er bestaan een aantal risicogroepen die aangeraden wordt om jaarlijks een griepprik te komen halen. Voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar of een chronische ziekte onder de leden hebben kan griep de dood tot gevolg hebben wanneer er niet consequent een griepprik gehaald wordt.

Nu het zeer besmettelijke ebolavirus de ronde doet wordt een griepje niet meer als heel onschuldig bestempeld, helemaal als je onlangs in een risicogebied bent geweest of iemand kent die in Afrika is geweest gaan de alarmbellen rinkelen. Ebola is gaat eenvoudig van mens naar mens, en nu er inmiddels ook mensen buiten het ebolagebied zijn overleden aan het virus is de angst en voorzichtigheid begrijpelijk en in sommige gevallen ook wel terecht.

Alhoewel ebola een zeldzame ziekte is, is het eenmaal uitgebroken een zeer dodelijke ziekte. Er bestaan enkel nog maar experimentele medicijnen en behandelmethoden. Het ebolavirus krijgt in Afrikaanse landen veelal vrij spel, de lokale bevolking heeft niet veel vertrouwen in educatie op dit gebied en laten zich vaak nog leiden door tradities en rituelen. Een persoon die aan ebola overleden is wordt bij voorkeur nog op de traditionele manier begraven, de broodnodige hygiëne speelt dan nauwelijks een rol. Een ebola epidemie kent over het algemeen haar oorsprong bij de lokale bevolking die een met ebola besmet dier opeten.

Ebola kan in het beginstadium alle kenmerken van een griep hebben met als grote verschil dat het zieke gevoel na een paar dagen niet wegebt maar juist extreem verergerd, en dan is dat nog de beginfase van ebola. De vervolgsymptomen zijn huiduitslag, het opspelen van de maag en darmen wat zich uit in buikpijn, braken en diarree. Een stapje verder is het ontstaan van interne bloedingen en ontstekingen, en als daarmee het slikken ook nog pijnlijk wordt komt de patiënt op een punt wat de laatste kans biedt om een behandeling te starten. De volgende stap is het uitvallen van organen, stolsels in het bloed en het in een shock geraken met de dood als gevolg.

Mocht een behandeling aanslaan dan gaat er lange tijd overheen voordat je er weer helemaal bovenop bent. Er is zelfs een kans dat je lichaam sowieso niet gevoelig is voor het ebolavirus, zeventig procent van de geïnfecteerden overlijdt uiteindelijk.

Het influenzavirus is misschien wel onverbiddelijk maar bij lange na niet zo dodelijk als het ebolavirus. De griep komt met enige regelmaat bij jezelf of in je omgeving voorbij, ebola zal als epidemie in de westerse wereld weinig voeten in aarde krijgen maar maakt hoe dan ook dodelijke slachtoffers buiten Afrika omdat het zo extreem besmettelijk is.