≡ Menu

Wat is het verschil tussen de FIFA en de maffia

De dubieuze gebeurtenissen rondom de internationale voetbalorganisatie FIFA stapelen zich op, de FIFA wordt steeds vaker vergeleken met een criminele organisatie als de maffia.

Hoe non-profit Sepp Blatter de FIFA ook wil laten lijken, steeds vaker komen er verdachte omstandigheden naar boven drijven waarin financiële belangen de hoofdrol spelen, en voetbal zelf een ondergeschikte rol lijkt te hebben. De FIFA heeft meer dan één miljard euro op haar bankrekening staan, dat is veel voor een non-profit organisatie, en dan te bedenken dat ze bijvoorbeeld bij de organisatie van een WK voetbal het gastland voor de meeste kosten moet opdraaien en de kosten voor de FIFA te verwaarlozen zijn.

In de volksmond wordt de FIFA vaak vergeleken met de maffia, niet vreemd, wat qua structuur en beleid neemt de FIFA een houding die neigt naar de opbouw van een criminele organisatie. Maffiosi beschouwen en noemen zich de Familie, de machtigste familie binnen de maffia is de familie waar de hoogste maffialeider aan toebehoort, deze maffialeider zal zijn directe familieleden binnen de maffia andere belangrijke functies geven, door deze vriendjespolitiek (officieel nepotisme genoemd) probeert de maffialeider zijn machtige positie te waarborgen en de toekomst van zijn familie veilig te stellen. Dat zijn familie niet altijd even competent is om een bepaalde functie op zich te nemen is een risico dat hij voor lief neemt, en uiteindelijk zijn maffiosi niet te beroerd om hun eigen familieleden te vermoorden, alles moet wijken voor de nationale (en soms zelf internationale) macht van de maffia.

De maffia draait om macht en geld, dit heeft als gevolg dat er in hun territorium soms dingen gebeuren die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. Met maffia geld is op bestuurlijk en politiek niveau veel te realiseren, het elkaar de hand boven het hoofd houden is een veelvoorkomend verschijnsel in gebieden waar de maffia aan de macht is of in kringen waar de maffia ook maar enigszins een connecties mee heeft. De maffia heeft hele woonwijken, dorpen en steden in hun macht, het gewone volk gedoogt het, sterker nog, de maffia zorgt vaak voor meer welvaart dan de politiek ooit zou kunnen realiseren. Dat er een luchtje aan deze welvaart zit nemen ze maar voor lief.

Het is algemeen bekend dat Sepp Blatter in zijn vrije tijd regelmaat tafelt met maffiosi, zonder verder te speculeren over wat dit exact voor een invloed heeft op de FIFA en het mondiale voetbal blijft het een feit dat de FIFA verdacht veel wegheeft van de maffia. Met Sepp Blatter als grote maffiabaas, zijn neefje Philippe Blatter die van zijn oom veel invloed heeft gekregen (nepotisme) in FIFA en talloze medewerkers die erom bekend staan voornamelijk van smeergeld te leven. Sepp Blatter heeft met de FIFA een sterk instrument in handen waar hij macht mee kan uitoefenen, daarnaast beschikt de FIFA over een goed gevulde portemonnee waar macht en invloed mee af te kopen is.

Een bekend voorbeeld van de dubieuze praktijken van de FIFA is het toewijzen van het WK 2022 aan het Arabische land Quatar. Het klimaat van Quatar is niet geschikt voor voetbal, Quatar kent echter wel heel veel rijke mensen die met alle liefde hun miljarden dollars in een WK willen stoppen. In mei 2014 is bekend geworden dat het WK 2022 door middel van omkoping is toegewezen aan Quatar, met behulp van miljoenen dollars zijn stemmen ingekocht, vooral Afrikaanse stemmen. Sepp Blatter ontkent uiteraard, maar erger nog, de FIFA erkent niet de erbarmelijke toestanden waaronder er nu in rap tempo stadions uit de grond worden gestampt. Inmiddels zijn er al honderden bouwvakkers omgekomen bij de bouw van de WK 2022 stadions. Om de mensen met macht en geld tevreden te houden gaat de FIFA over lijken, exact zoals de maffia dat ook doet.

Het is tevens opvallend dat Sepp Blatter zeer conservatief is als het gaat om de technische vooruitgang rondom voetbal. In vele sporten wordt gebruikt gemaakt van camerabeelden om de scheidsrechter in zijn beslissingen te ondersteunen, hierdoor ontstaat nooit discussie over de keuzes die de leidsman maakt. Blatter is fel tegenstander van deze technologische hulpmiddelen, vermoedelijk omdat hij zo niet meer in staat is om wedstrijden naar zijn hand te zetten. In het voetbal spelen vele belangen die veel verder gaan dan de sport zelf, om vriendschappen en geldstromen te behouden is soms noodzakelijk om bepaalde clubs of teams te laten winnen. De techniek maakt geen ‘fouten’, een menselijke scheidsrechter kan dit wel, als het hem uitkomt. Meest recente voorbeeld van de invloed van de FIFA is het WK 2014. Tijdens dit toernooi hebben veel scheidsrechters een hoofdrol gespeeld bij het verloop van de wedstrijden, met de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië als meest schrijnende geval.

Het grote verschil tussen de FIFA en maffia is dat de maffia tenminste erkent dat het een criminele organisatie is. Verder is de maffia in staat meedogenloos te moorden als iemand niet meewerkt of een gevaar is voor de gehele organisatie, de FIFA trekt de portemonnee om hobbels weg te werken, dit is vaak in de vorm van zwijggeld. Indirect werkt de FIFA mee aan de moord van honderden bouwvakkers die onder erbarmelijke omstandigheden stadions moeten bouwen. Waar de maffia nog prima in staat is om het volk met rust te laten (als ze hen ook met rust laten) drukt de FIFA een grote stempel op alles en iedereen wat voetbal een warm hart toedraagt.

De voetbalwereld verlangt naar een nieuwe FIFA voorzitter. Michel Platini is hierin de voornaamste kandidaat, deze huidige UEFA voorzitter is echter de marionet van Blatter en zal derhalve de FIFA niet kunnen zuiveren van de slechte naam.