≡ Menu

Wat is het verschil tussen de Fitbit Charge HR en Fitbit Surge

De Fitbit Charge HR is veruit de meest populaire activity tracker van dit moment, sowieso is het merk Fitbit een voorloper op het gebied van slimme wearables die zich focussen op het meten, tonen en stimuleren van de gezondheid van de drager. Een prijsklasse hoger boven de Fitbit Charge HR biedt Fitbit de Fitbit Surge aan. Veel mensen die op zoek zijn naar een activity tracker zullen via de Fitbit Charge HR tegen de duurdere Fitbit Surge aanlopen die over het algemeen als smartwatch verkocht wordt, de vraag is dan natuurlijk op welke punten deze beide ‘gezonde horloges’ verschillen.

Fitbit Charge HR

De Fitbit Charge HR wordt door Fitbit zelf momenteel gepresenteerd als meest geavanceerde activity tracker binnen hun assortiment. Een activity tracker dus, er op gericht om je dagelijkse beweging te monitoren. Je draagt het als een rubberen armbandje, een grotere variant van het beroemde gele Armstrong bandje. De belangrijkste kenmerken van de Fitbit Charge HR zijn:

 • Hartslagmeter (daar staat de HR voor), je hartslag wordt continu gemeten én opgeslagen.
 • Stappenteller deluxe, meet ook wanneer je trappen op en afloopt of wanneer je aan het sporten bent.
 • Klein schermpje die je beknopt wat gegevens kan tonen, maar ook bijvoorbeeld inkomende oproepen.
 • Synchroniseert automatisch met je smartphone of computer via Bluetooth.
 • Spatwaterdicht, dus het kan tegen zweet- en regendruppels.
 • Meet je slaapgedrag, hoe lang was je in totale rust, hoe vaak was je onrustig of wakker.

Fitbit Surge

Fitbit omschrijft de Fitbit Surge zelf als een fitness horloge, als je kijkt naar de functionaliteiten is de Fitbit Surge inderdaad ook veel meer dan een activity tracker, maar om het nou direct weer geavanceerde smartwatch te noemen die gelijk staat aan bijvoorbeeld de Apple Watch is ook weer wat overdreven. De belangrijkste kenmerken van de Fitbit Surge zijn:

 • Ingebouwde GPS tracking, hierdoor ben je in staat om al je activiteiten zeer gedetailleerd te meten. Dus exacte routes, snelheden en tijden.
 • Schermpje met touch screen wat je niet alleen de mogelijkheid heeft om heel veel informatie te bekijken maar stelt je ook in de gelegenheid om je gekoppelde telefoon te bedienen.
 • Is in staat om een hele reeks aan sporten te onderscheiden aan de hand van je activiteiten.

Verschillen en overeenkomsten

Als je de Fitbit Charge HR en de Fitbit Surge naast elkaar zet is het opvallend hoeveel overeenkomsten ze hebben. Allebei hebben ze een stappenteller, caloriemeter en afstandsmeter. De Fitbit Charge HR meet de afstand aan de hand van de beweging van het bandje terwijl de Fitbit Surge dit doet aan de hand van de aanwezig GPS. Beide apparaten kunnen je slaapkwaliteit en hartslag meten, en tonen daarnaast inkomende oproepen. Als het gaat om communicatie met je telefoon is de Fitbit Surge een stuk geavanceerder, smsjes kan je bijvoorbeeld ook lezen op de Fitbit Surge en daarnaast kan je vanaf de Surge de muziek op je telefoon bedienen.

Als je kijkt naar de uiterlijke kenmerken en de overige hardware dan onderscheiden de Fitbit Charge HR en Fitbit Surge zich op het gebied:

 • Het bandje; de Fitbit Charge HR is er vooral om je beweging te ‘tracken’, het schermpje is daarom klein wat doorwerkt in het bandje zelf die lekker smal en onopvallend is. De Fitbit Surge kan meer en dat werkt door in de display plus het bijbehorende bandje, je hebt echt wel iets om je pols met een Fitbit Surge.
 • Het schermpje; eigenlijk zou je het schermpje van de Fitbit Charge HR geeneens een schermpje mogen noemen, het is handig dat het ook een klok toont maar de info over de overige fitheid statistieken is zo beknopt dat je bij de Charge HR voor de volledige functionaliteit echt wel aangewezen bent op de statistieken op je smartphone of computer. De Fitbit Surge kan natuurlijk wel wat, en daarvoor heb je natuurlijk een groter schermpje nodig. Dit schermpje doet dit niet onder voor de grootte van andere smartwatches.
 • De batterij; Volgens Fitbit gaat de batterij van de Fitbit Surge zeven dagen mee en die van de Fitbit Charge HR vijf dagen. In de praktijk kan je hier wel één of twee dagen van aftrekken. Beide wearables hebben trouwens exact hetzelfde soort batterij, alleen die van Fitbit Surge is groter.

Welke kopen?

De Fitbit Charge HR meet puur je beweging, wat er in de praktijk op neer komt dat hij vermoedt dat je stappen zet en deze telt, hij vermoedt dat je de trap opgaat en hij vermoedt dat je zoveel meter loopt tijdens het lopen en andere activiteiten. In combinatie met je hartslag werkt dit ook door in de caloriemeter, wat ervoor zorgt dat de Fitbit Charge HR mogelijk niet heel accuraat is, maar dat valt alleen op als je tegelijkertijd je activiteiten meet met een apparaat waarvan je zeker weet dat het wel accuraat is.

Los van de koppeling met je telefoon werkt de Fitbit Surge met GPS tracking, voor actieve buitenmensen die graag in detail willen weten hoeveel kilometer ze hebben gelopen, hoe snel dit was en op welke hoogte dan is de Fitbit Surge een betere keuze dan de Fitbit Charge HR. De Fitbit Surge doet niet aan vermoedens.

Voor beide apparaten geldt wel dat de hartslag meten via de pols nooit de meest betrouwbare manier van meten is. Ook al zal het niet al te ver van de daadwerkelijke hartslag afliggen, koop één van deze Fitbits niet uitsluitend voor de hartslagmeter. Verder is het meten van de slaappatronen een interessante optie op deze beide Fitbit wearables, het geeft je een goed inzicht over hoe rustig of onrustig jouw nachten verlopen.

Hou hoe dan ook in je achterhoofd dat als het gaat om de statistieken rondom je fitheid het de Fitbit Charge HR en Fitbit Surge zijn die meten. Wil je optimaal inzicht in je eigen statistieken dan moet je toch echt gebruik maken van de bijbehorende Fitbit app. Ook het instellen van je Fitbit horloge gaat voornamelijk via deze app. Wat dat betreft zijn de Fitbit Charge HR en Fitbit Surge beide echte (activity) trackers, alleen is de Surge wat luxer. De Fitbit Surge kopen in de veronderstelling dat het een top-class smartwatch is loopt waarschijnlijk uit op een teleurstelling.