≡ Menu

Wat is het verschil tussen fondant en marsepein

Zowel marsepein als fondant worden gebruikt om cupcakes, koekjes en taarten mee te versieren, maar wat is nou het verschil tussen deze twee?

Het basisingrediënt van marsepein en fondant is allebei suiker. In marsepein zit naast suiker ook amandelen, wat veel invloed heeft op de smaak, structuur, kleur en bewerkelijkheid. Dat zijn direct ook de meest genoemde verschillen tussen fondant en marsepein.

Smaak: Beide zijn erg zoet, marsepein heeft een amandelsmaak, fondant is eigenlijk alleen maar suiker.

Structuur: Marsepein is door de aanwezigheid van amandelen een stuk vetter waardoor de marsepein dus niet echt opdroogt, maar altijd wat vettig blijft. Fondant is wat steviger en droogt in.

Kleur: Fondant is in de basis wit, wat je zelf door middel van kleurstof alle kleuren van de regenboog kan kleuren. De kleuren zijn over het algemeen sprekender en echter dan gekleurde marsepein wat in de basis blank is en zich minder goed laat kleuren. Kleuren worden vaak net wat donkerder. Zowel fondant als marsepein kan je gekleurd kopen.

Bewerkelijkheid: Marsepein blijft door z’n vettige structuur iets minder stevig en bijvoorbeeld ‘roosjes’ kunnen op den duur wat inzakken, wat er niet zo professioneel uitziet. Het droogt niet snel in, waardoor je er wel op je gemak mee aan het werk kan zonder dat er bijvoorbeeld scheuren inkomen. Fondant daarentegen droogt wel in waardoor je er redelijk snel mee aan de slag moet om zonder scheuren een taart bekleed te krijgen. Daarentegen blijven ‘roosjes’ en andere fijne structuren erg mooi en zakt het niet in.

Door beide producten uit te proberen kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt en welke je het lekkerste vindt.