≡ Menu

Wat is het verschil tussen tussen gewone Coca-Cola en Coca-Cola Life

Sinds begin 2015 hebben we er weer een cola-variant bij; Coca-Cola Life! Het drankje zou net zo smaken als gewone (‘regular’) Coca-Cola, alleen zou deze nieuwe Life-variant gezoet zijn met ingrediënten van natuurlijke oorsprong in plaats van geraffineerde suikers. Gezond, groen en verantwoord dus! Maar klopt dit wel en wat is nu het werkelijke verschil met een gewoon colaatje?

Cola (en om het even welke andere frisdrank) staat erom bekend te veel suikers te bevatten. Er is een hoop om te doen en het internet staat vol met artikelen over de gevaren van suikers. In sommige landen moeten reeds allerlei waarschuwingen op de verpakkingen van frisdrank gezet worden. Je zou dus zeggen dat een frisdrank met zulke groene ingrediënten dé oplossing biedt voor een aanstaande Cola-crisis.

Suikers dus, daar zit hem ook het verschil tussen deze twee drankjes. Coca-Cola Life is –in ieder geval voor één derde deel- gezoet met extracten van de Stevia-plant. Suikers met een natuurlijke basis dus, want plantaardig, al is het uiteraard wel zo dat je niet zomaar een plantje kan uitwringen en dan lekker aan de slag kunt. Hier zijn de nodige chemische processen voor nodig, maar toch: er wordt in ieder geval gedeeltelijk een zoetstof gebruikt in plaats van geraffineerde suiker.

Wie verder goed op de labels kijkt en doorleest op internet (graag gedaan!) leert al vrij snel dat Coca-Cola Life inderdaad 33% minder suikers en 36% minder calorieën bevat dan gewone cola. Hoera! Hier houdt de euforie echter ook wel op; wie verder leest ziet dat de suikers die nog wel in Coca-Cola Life zitten dezelfde zijn als die in de reguliere variant. En dat zijn er nog steeds best veel.

Twee glazen cola naast elkaar leveren de volgende (verkorte) voedingswaarden op:

 

Aantallen per glas (250ml)
Coca-Cola Regular Coca-Cola Life
Calorieën 105 kcal 68 kcal
Suiker 26,5 gram 17 gram

Bron: Coca-Cola / WHO

Ofwel: Coca-Cola Life is zeker geen heel groen en gezond drankje, of in ieder geval niet zo groen als het lijkt in de reclame. De beste conclusie die hier getrokken kan worden is dat Coca-Cola Life in ieder geval minder ongezond is dan gewone cola. Genieten met mate dus, maar er is natuurlijk niets mis met een colaatje op zijn tijd. En eerlijk is eerlijk, Coca-Cola Life smaakt net iets lekkerder dan de gewone cola!