≡ Menu

Wat is het verschil tussen Google Maps en Google Earth

Je zal het vast wel eens gedaan hebben, je gaat ergens op bezoek en om jezelf alvast een beeld te geven van de locatie zoek je deze even op, op Google Maps. Met behulp van Google Streetview ben je zelfs in staat om te bekijken waar je kan parkeren en welke deur je moet hebben. Veel mensen weten niet dat Google Maps ook nog een grotere broer heeft, namelijk Google Earth. Wanneer gebruik je Google Maps, en wanneer gebruik je Google Earth.

Google Maps

Wil je een bepaalde plaats of plek opzoeken en bekijken hoe je daar het beste kan komen dan is Google Maps de meest geschikte keus. Met als extra dat de Google Maps kaarten veel extra informatie bieden zoals het tonen van belangrijke bezienswaardigheden en bedrijven, daarnaast is Google Maps niet alleen geschikt voor het plannen van een route met de auto, ook voor wandelaars en fietsers is Google Maps erg geschikt. De Google Maps routeplanner geeft zelfs informatie over het openbaar vervoer.

Je zou kunnen zeggen dat Google Maps een wegenkaart en reisgids in één is, maar dan interactief. Als je een bepaalde omgeving meer in detail wilt gaan verkennen dan zou je daar Google Maps voor kunnen gebruiken maar het is niet de meest logische keuze aangezien er Google Earth bestaat.

Google Earth

Google Maps biedt wel satellietbeelden aan, deze beelden zijn echter wel recht van boven gemaakt en geeft je bijvoorbeeld geen goed beeld hoe precies het reliëf in het landschap is. Google Earth biedt de juiste opties om een goed maar vooral exact beeld te krijgen van een bepaald gebied. In vergelijking met Google Maps toont Google Earth satellietbeelden met een hogere resolutie, maar dit is niet het meest interessante. Wat Google Earth enorm interessant maakt is dat de satellietbeelden ook in 3D getoond kunnen worden, dit betekent dat je een stad kunt bekijken zoals een vogel hem ook ziet. Niet alleen geeft dit een realistisch beeld van gebouwen maar ook een goed beeld van hoe hoog bergen zijn ten opzichte van de omliggende omgeving.

In theorie zou je met behulp van Google Earth een wereldreis kunnen maken vanachter de computer. In de praktijk zal je er tegenaan lopen dat niet alle gebieden beschikbaar zijn in hoge resolutie 3D beelden. De meeste grote moderne Europese steden zijn goed te bekijken, veel buitengebieden niet.

Google Maps is erg geschikt voor dagelijks gebruik, vooral als je van A naar B moet. Digitaal op wereldreis doe je samen met Google Earth.