≡ Menu

Wat is het verschil tussen handschoenen en wanten

Natuurlijk hebben handschoenen en wanten één gezamenlijk doel, en dat is het warm houden van de handen, toch zijn er wel enkele duidelijke verschillen tussen beide. Het meest voor de hand liggende verschil is natuurlijk het ontwerp. Bij handschoenen zijn alle vijf vingers apart, bij de wanten is alleen de duim apart en zitten de overige vier vingers bij elkaar.

Het ontwerp zorgt voor een duidelijk onderscheid in voordelen en nadelen tussen handschoenen en wanten. Als je wanten aan hebt is het bijna onmogelijk om koude handen te krijgen, vier van je vijf vingers zitten in één ruimte, door je eigen lichaamswarmte zullen deze vingers erg snel opwarmen wat er vervolgens voor zorgt dat je hand in totaal warm is. Alleen de duim kan mogelijk wat kouder zijn.

Tegenover dit grote voordeel staat het irritante nadeel dat je met wanten aan nou niet bepaald je handen kunt gebruiken zoals je dit gewend bent. Je kan iets vastpakken, maar je kan het niet controleren met je vingers. Je fiets op slot zetten wordt bijvoorbeeld een lastig verhaal met wanten aan. Een ander nadeel van wanten is dat ze soms te goed werken met als resultaat dat je zweterige handen krijgt én klamme wanten.

Het grootste voordeel van handschoenen is dat je je handen nog steeds goed kan gebruiken, handig als je buiten vooral werkzaamheden moet uitvoeren. Omdat elke vinger zijn eigen compartiment heeft kan je maar zeer beperkt gebruik maken van je lichaamswarmte om je handen op te warmen. Sterker nog, als je handschoenen aan hebt op een koude winterdag en buiten niet veel meer doet dan wandelen dan zullen je handen vanaf je vingertopjes langzaamaan steeds kouder worden.

De winters in Nederland zijn over het algemeen niet heel streng, de keuze tussen wanten of handschoenen zal puur persoonlijk zijn. Logischer is het om een paar wanten en een paar handschoenen tot je beschikking te hebben. De wanten doe je aan als je op een erg koude dag een langere tijd naar buiten gaat, warme handen hebben meer prioriteit dan mobiliteit. Vooral bij activiteiten waarbij je naast vrieskou ook nog te maken krijgt met een koude wind is het dragen van wanten aan te raden, denk aan fietsen, schaatsen of skiën.

Bij matige kou of bij het doen van activiteiten waarbij je je handen nodig hebt is het voldoende en verstandig om handschoenen aan te doen. Handschoenen hebben een meer functionele dan een comfortabele functie.

Als het gaat om het imago dan worden de wanten als meest duf beschouwd, althans, dit was lange tijd zo. Wanten zijn misschien niet altijd even handig, maar ze doen wat ze moeten doen, het warm houden van de handen. Dat valt over de handschoenen nou niet altijd te zeggen, handschoenen worden dan ook dikwijls beschouwd als mode kledingstuk. En natuurlijk bestaan er ook handschoenen die de handen voldoende warm kunnen houden, dit zijn echter speciale handschoenen die gebruikt worden door bijvoorbeeld bergbeklimmers. Deze warmere handschoenen blinken nou niet bepaald uit in flexibiliteit en maken ze nou niet bepaald geschikt voor mensen die geen berg hoeven te beklimmen.