≡ Menu

Wat is het verschil tussen hasj en wiet

Hasj en wiet (marihuana, weed) behoren in ons land beide tot de categorie softdrugs. De verzamelnaam voor hasj en wiet is cannabis. In de volksmond wordt cannabis vaak gebruikt als ander woord voor alleen wiet.

Het gebruik van softdrugs (waaronder cannabis valt) wordt in Nederland voor meerderjarigen gedoogd. Dat wil simpel gezegd zeggen dat de wet het kweken, het gebruik en de verkoop ervan niet toestaat maar door het gedoogbeleid word je niet actief vervolgd mits je je aan de volgende regels houdt:

  • Je mag niet meer dan 30 gram hasj of wiet bij hebben / in je bezit hebben.
  • Je mag thuis niet meer dan 5 hennepplanten kweken.
  • Je mag niet meer dan 5 gram hasj of wiet kopen bij een koffieshop

Het meer bezitten, kweken, of verhandelen van het bovenstaande is verboden dus wel strafbaar.

THC is het belangrijkste werkzame bestanddeel van cannabis. Door deze stof komt het lichaam in een roes en ontspant het zich. De THC komt in het lichaam terecht door de cannabis te roken, gemengd met tabak of puur. Binnen enkele minuten neemt je lichaam het dan op. Als je het in eten verwerkt, bijvoorbeeld in spacecake, duurt het minimaal een half uur voordat de THC begint te werken. Het gevoel wat je in beide gevallen krijgt is het ‘stoned’ of ‘high’ zijn. Hoe meer THC, hoe sterker het effect. Als je stoned / high bent wordt je mond wat droger, je ogen worden rood, je spieren worden wat slapper en je hart gaat snel kloppen. Dit zijn de lichamelijke veranderingen. Geestelijk kunnen er allerlei ideeën en fantasieën in je opkomen, je kunt een vreselijke lachkick krijgen en hele erg zin om te eten krijgen (vreetkick). Ook versterkt de THC je emoties. Dus als je al vrolijk bent, word je alleen maar vrolijker. Maar ook bij negatievere emoties wordt dit gevoel versterkt.

Wiet ontstaat door de bloemtoppen (de zaaddoosjes) van een vrouwelijke hennepplant te drogen en te verkruimelen. De mannelijke hennepplant produceert ook psychoactieve bestanddelen, maar deze zijn minder sterk. De mannelijke hennepplant wordt echter voor de bloei verwijderd omdat hij de ‘betere en sterkere’ vrouwtjesplant bevrucht, waardoor zij geen wiet maar zaad produceert. Wiet kan worden gerookt gemengd met tabak in de vorm van een joint, puur worden gerookt, of via een waterpijp geïnhaleerd worden. Haze, White Widow en Skunk zijn enkele soorten wiet, met elk hun eigen geur, smaak en THC-gehalte.

Hasj wordt verkregen uit de hars van de (het liefst vrouwelijke) hennepplant. Deze hars bevindt zich in de bloemtoppen en de bovenste bladeren van de hennepplant. De witte kristallen op de toppen en bladeren zijn een indicatie of het materiaal geschikt is voor het produceren van hasj. Deze witte kristallen (trichomen – THC) worden met een kleine hoeveelheid water in plastic verpakt en goed samengeperst. Vervolgens gaat het de oven in en na dit proces is er hasj ontstaan. De blokjes of plakken zijn plakkerig en lichtgeel tot zwart van kleur. Om het te gebruiken dient de hasj verwarmd te worden en kan vervolgens gebrokkeld worden. Verschillende soorten hasj zijn: Afghaan Libanon en Maroc: vaak vernoemd naar het gebied waar de hasj oorspronkelijk vandaan komt.