≡ Menu

Wat is het verschil tussen hiphop en rap

Er bestaat nog nogal wat verwarring wat het exacte verschil is tussen hiphop en rap, zelfs de hiphoppers en rappers lijken nogal eens de plank mis te slaan.

Tegenwoordig wordt er vooral vanuit gegaan dat hiphop en rap twee verschillende muziekstromingen zijn, dat klopt maar dat is niet het essentiële verschil tussen hiphop en rap. Hiphop is veel meer dan muziek. Hiphop is een manier van leven die uit diverse elementen bestaat, waarvan rap er één is. Maar er zijn meer muzieksoorten die binnen de hiphop wereld horen zoals beatboxing, dancehall en R&B.

Osdorp PosseHiphop ontstond in de jaren zeventig in de Bronx in New York. De Bronx, een arme wijk. Het is dan ook niet verantwoordelijk dat hiphop zich als culturele beweging de aandacht vestigde op sociale misstanden als drugsgebruik, armoede, ongelijkheid, politiek en andere welvaartsproblemen. Dit komt dan ook terug in de hiphopmuziek maar is juist geen vereiste van rapmuziek, rapmuziek heeft regelmatig het doel om het grote publiek te bereiken, bij rap gaat het vaker om de catchy melodietjes en teksten dan om de boodschap van de tekst.

Andere elementen van het hiphop leven zijn MC’ing, DJ’ing, breakdancen en graffiti spuiten. Daarnaast spreken de hiphoppers hun eigen taaltje en hebben vaak specifieke kleding aan zoals wijde broeken, ruime sweaters met capuchon en een petje op. Een hiphopper zal over het algemeen rapmuziek leuk vinden maar zal meer affiniteit hebben met MC’ing, het freestylen. MC’ing is eruit gooien wat op je hart ligt, terwijl het belangrijkste kenmerk van rapmuziek is dat het complete muziekproducties zijn, rijmende teksten op een pakkende beat.

Groepen als Wu-Tang Clan en A Tribe Called Quest worden vaak geschaard onder het kopje hiphop, Puff Daddy en Kanye West zijn rappers.

Hiphopper KRS-One uit de Bronx omschreef het verschil tussen hiphop en rap in één van zijn teksten als volgt: “Rap is something you do, Hip Hop is something you live”.