≡ Menu

Wat is het verschil tussen hoge wandelschoenen en lage wandelschoenen

Wandelschoenen kopen, ga er maar aanstaan. Loop een outdoorwinkel binnen en je zult zien dat er veel verschillende soorten wandelschoenen beschikbaar zijn. Stap 1 in het uitkiezen van de juiste wandelschoen is bepalen of je lage of hoge wandelschoenen wilt. En daarbij moet vooral gezegd dat je de keuze voor wandelschoenen niet bepaald aan de hand van hoe mooi je de wandelschoenen vindt maar vooral op basis van hoe functioneel ze voor jou zijn.

Lage wandelschoenen

Lage wandelschoenen zijn schoenen die qua formaat lijken op de schoenen die je nu aan je voeten hebt. Ten opzichte van de hoge wandelschoenen zijn lage wandelschoenen lichter, flexibeler en bieden minder ondersteuning. Lage wandelschoenen zijn met name geschikt als je:

  • van plan bent om te lopen over goede beloopbare paden.
  • wandelingen niet lang zijn.
  • niet veel meer dan je eigen lichaamsgewicht mee gaat dragen.
  • een geoefende wandelaar bent en je lichaam de meeste ondersteuning kan bieden (in plaats van dat je dat van de schoen verlangt).

De meest lage wandelschoenen zijn gemaakt van textiel in combinatie met leer, suede of andere stoffen die voldoende ondersteuning geven maar daarnaast ook slijtage tegengaan. Binnen de lage wandelschoenen categorie vind je wandelschoenen die veel weg hebben van hardloopschoenen, dit zijn de zogenaamde trail hardloopschoenen. Hardloopschoenen die speciaal zijn gemaakt voor hardlopen op een onregelmatige ondergrond, deze schoenen zijn nog lichter en flexibeler dan de regulier lage wandelschoenen en bieden hierdoor nog minder support.

Een stapje naar boven binnen de lage wandelschoenen zijn de schoenen die qua hoogte meer richting de hoge wandelschoenen gaan. Deze middelhoge wandelschoenen zijn een goed alternatief voor als je twijfelt tussen lage wandelschoenen en hoge wandelschoenen.

Bij het kiezen van een lage wandelschoen is het belangrijk om te bepalen in welke weersomstandigheden je de schoen het meest gaat gebruiken. Als dit vooral in de zomer is dan is het de moeite waard om lichte lage wandelschoenen te kiezen die goed ademen. In een land als Nederland zal je meer behoefte hebben aan lage wandelschoenen die waterdicht of waterproof zijn, tenzij je met nat weer niet gaat wandelen.

Hoge wandelschoenen

Het grote voordeel van hoge wandelschoenen ten opzichte van lage wandelschoenen is dat ze veel meer ondersteuning geven aan de stabiliteit van je voet en enkel en daarnaast ook meer bescherming bieden. Aan de andere kant zijn hoge wandelschoenen natuurlijk een stuk logger dan lage wandelschoenen. Kies voor hoge wandelschoenen als je:

  • van plan bent om langere wandelingen te maken over ruig terrein.
  • van plan bent om redelijk meer gewicht dan je eigen lichaamsgewicht mee te tillen.
  • lichaam nog geen wandelingen gewend is, hoge wandelschoenen geven je meer ondersteuning.

De fabrikanten van hoge wandelschoenen gaan er vanuit dat deze meer te verduren krijgen, in de meeste hoge wandelschoenen is daarom beduidend meer leer verwerkt dan in hun flexibele broertje, de lage wandelschoenen. Ook zal bij hoge wandelschoenen de zool vaak dikker zijn en het profiel robuuster, daarnaast zal er rondom de tenen vaak extra bescherming zitten. Op ruiger terrein is de kans nou eenmaal groter dat je bijvoorbeeld losgeraakte stenen tegen je voeten aankrijgt.

Als je kijkt naar gebruik in Nederland dan is de hoge wandelschoen geschikter als all-weather schoen dan de lage wandelschoen. Lage wandelschoenen in combinatie met een regenbroek bijvoorbeeld is niet altijd een even goede combinatie, omdat dikwijls de schoenen en regenbroek niet goed op elkaar aansluiten, bij hoge wandelschoenen heb je dit probleem vaak niet. Hoge wandelschoenen die voornamelijk uit leder bestaan kopen is binnen Nederland vaak overkill, die kan je beter kopen als je echt een keer een bergwandeling gaat maken.

Vanuit de hoge wandelschoenen is de stap naar de echte bergschoenen snel gemaakt. Deze bergschoenen zijn veel stugger dan hoge wandelschoenen, koop deze pas als je echt bergen wilt gaan beklimmen. Lange rechttoe rechtaan wandelingen maken op bergschoenen is niet aan te raden, daarvoor bestaan wandelschoenen.