≡ Menu

Wat is het verschil tussen Hollywood en Bollywood

De grootste en meest invloedrijke filmstudio’s zitten in Hollywood, Hollywood staat dan ook bekend als dé hofleverancier van een groot deel van de blockbusters die wereldwijd in de bioscopen draaien. Bollywood is de grote tegenhanger van Hollywood, en ook al zijn Bollywood films vooral gericht op India, toch wordt Bollywood beschouwd als grootste filmindustrie ter wereld. De kans is echter klein dat het Bollywood genre jou aanspreekt, er bestaan namelijk nogal wat verschillen tussen Hollywood films en Bollywood films.

Veel Bollywood films zijn lang, heel lang. Sommige Bollywood films duren wel vier uur. Dit zorgt ervoor dat de meeste Bollywood films alles in één zijn. Genres als romantiek, humor, drama en actie komen vaak in één Bollywood film voor. Vast prik in een Bollywood film is de zang en dans zoals we dat kennen uit de film Grease.

Hollywood films aan de andere kant duren vaak niet langer dan twee uur en spelen zich vaak rondom één hoofdgenre af.

Een ander opvallend verschil tussen Hollywood films en Bollywood films dat de Bollywood films qua acteerwerk en special effects best wel amateuristisch ogen. En ze komen er mee weg ook. Als er bijvoorbeeld iemand wordt neergeschoten in een Bollywood film dan gebeurt het dikwijls dat je een minuut lang naar een stervende zwaan kijkt terwijl er uiteindelijk geen wond te zien is.

Als je daar de Hollywood films tegenover zet dan valt je direct op dat de Amerikaanse filmindustrie werkt met steeds beter wordende technologieën waardoor ze in staat zijn fantasiewerelden te creëren die levensecht lijken.

Als het gaat om originaliteit dan blijkt dat de filmindustrie van Bollywood zonder enige schaamte een eigen variatie maakt op een kaskraker uit Hollywood. Voorbeelden zijn:

  • Agneepath (1990), kopie van Scarface uit 1983
  • Criminal (1995), kopie van The Fugitive uit 1993
  • Sangharsh (1999), kopie van Silence of the Lambs uit 1991
  • Sarkar (2005), kopie van The Godfather uit 1972

Dat Bollywood de vrijheid neemt om Hollywood films te kopieren komt vooral door het feit dat hun doelgroep in India en omliggende landen zo gigantisch groot is dat de producers zich geen zorgen hoeft te maken dat de films in de rest van de wereld niet worden bekeken. In de meeste Bollywood films wordt Hindi gesproken en zijn verder helemaal gericht op de Indiase cultuur, er wordt totaal geen poging gedaan om de films aan de man te brengen in de westerse landen.

Bollywood maakt jaarlijks beduidend meer films dan Hollywood. En waar de naam Bollywood vandaan komt? Het is een samentrekking van de Indiase stad Bombay en Hollywood. Bombay is dé filmstad van India. Hollywood is een stadsdeel in Los Angeles die er om bekend staat vol te staan met filmstudio’s.