≡ Menu

Wat is het verschil tussen een hotel en motel

Ons beeld van motels is eigenlijk voornamelijk gebaseerd op Amerikaanse films. Het is goed zoeken naar motels in Nederland, en de motels die er zijn noemen zich vaak een hotel.

De reden waarom Nederland geen behoefte heeft aan motels is puur omdat Nederland een erg klein land is waar je in een paar uur doorheen rijdt. Om een land als Amerika te doorkruisen kan je letterlijk weken onderweg zijn, het is dan handig dat je tussen de ritten door ergens kan slapen zonder al teveel poespas. Exact voor dit doel zijn de motels in het leven geroepen.

Een Amerikaans motel is niks anders dan een gebouw die optimaal onderverdeeld is in verschillende kamers. Een kamer bevat vaak een bed plus een badkamer en is niet bepaald gericht op luxe. Luxe is ook niet gewenst, de meeste gasten zijn op doorreis en verblijven doorgaans niet meer dan 1 nacht in een motel. Ze hebben vaak geen tijd om van luxe te genieten aangezien het verblijf in het motel vaak geen doel op zich is.

Een motel in Nederland neigt al snel richting een Bed & Breakfast, al moet gezegd dat de Van der Valk keten van oorsprong hoofdzakelijk uit motels bestond, ook al noemen ze zichzelf liever gewoon een hotel. Hoe dan ook staan de van der Valk ‘hotels’ er nog steeds om bekend dat ze gebruikt worden door zakenlui die voor hun werk even in een ander gedeelte van het land moeten zijn.

Als je een van der Valk kamer vergelijkt met de eenvoud van een motel kamer in Amerika dan is het wel begrijpelijk dat ze zichzelf een hotel noemen. Een motel in Nederland kan het niet maken om de soberheid van een Amerikaans motel te imiteren, maar verwacht dan ook geen goedkope motel prijzen in een Nederlands ‘motel’.

Ben je van plan om een weekend naar Parijs te gaan dan zal je hoogstwaarschijnlijk kiezen voor een hotel waar je gaat overnachten. Een hotel biedt naast luxe kamers ook een warm ontvangst en verschillende diensten als een restaurant en de mogelijkheid om te ontbijten. De meer luxere hotels hebben daarnaast ook nog een sauna, zwembad en fitnessruimte.

Een hotel is uitermate geschikt om meerdere nachten in te verblijven, door de geboden luxe heb je alle mogelijkheid om te ontspannen en word je voorzien in alle eerste levensbehoeften. Een verblijf in een hotel is vaak onderdeel van een (korte) vakantie of van een weekendje weg.

Een motel is uitermate geschikt om goedkoop en sober te overnachten wanneer je op doorreis bent, een hotel is geschikt voor een luxer verblijf van meerdere dagen. Een hotelkamer biedt luxe elementen als een ligbad, internet, minibar en een kingsize bed. Een hotel zelf biedt ook luxe diensten als een restaurant en een sauna.

Een hotel is logischerwijs beduidend duurder dan een motel.