≡ Menu

Wat is het verschil tussen Ilse DeLange en Waylon

Onder de naam The Common Linnets vertegenwoordigen Ilse DeLange en Waylon Nederland op het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen. Een zangeres en zanger, met een voorliefde voor country, die elkaar nu pas gevonden hebben.

Ilse DeLange (geboren 13 mei 1977)

Toen Ilse DeLange 8 jaar was zette ze voorzichtig haar eerste stappen in de muziekwereld door mee te doen aan playbackshows en talentenjachten, uiteindelijk trok de aandacht van de televisiebazen in Hilversum waardoor ze enkele keren een optreden in tv programma had. In 1994 begon ze zich toe te leggen op de muziekgenre waar we haar nu van kennen, pop en rock liedjes die vaak een country-achtig karakter hebben. Ilse DeLange haar definitieve doorbraak kwam toen ze in 1998 de single “I’m not so tough” uitbracht, het bijbehorende album werd bijna een half miljoen keer verkocht. In de jaren die volgden bracht Ilse hit naar hit uit, zoals “World of hurt”, “I’d be yours”, “The great escape”, “So incredible” en meer recent “Next to me”, “Puzzle me” en “Blue bittersweet”.

Ondanks enkele tegenslagen rond 2004 (Warner Music stopte, dus geen platencontract) heeft haar populariteit altijd behouden. Ze won vijf Edisons en al diverse platina en gouden platen. In 2013 was Ilse DeLange te zien als één van de vier coaches van RTL 4 talentenjacht The Voice of Holland. Haar meest recente album kwam in oktober 2013 uit.

Waylon (geboren 20 april 1980)

Waylon heeft een beduidend langere aanloop nodig gehad om enige bekendheid te verwerven. Al sinds 1997 actief in muziekland, maar werd pas in 2008 bekend bij het grote publiek door mee te doen aan SBS 6 programma Holland’s Got Talent. Hij won de show niet, maar werd wel opgemerkt opgemerkt door platenmaatschappij Universal Music die hem onderbracht bij Motown. De uitgebrachte single lijst van Waylon is bescheiden, zijn bekendste nummers zijn “Wicked Way”, “Lose it” en “The escapist”.

Waylon heeft een mindere staat van dienst dan Ilse DeLange maar is hoe dan ook bekend in Nederland. Dat ze nu samen een duo vormen is geen toeval, aangezien ze beide een voorliefde hebben voor countrymuziek. Country is niet een heel populair genre in Nederland, meedoen met het Eurovisiesongfestival is daarom een goed opstapje om internationaal voeten aan de grond te krijgen. Het is daarom niet toevallig dat The Common Linnets tegenlijk een album uitbrengen. Anouk, de Nederlandse afvaardiging van vorig jaar, heeft haar internationale carrière een flinke boost kunnen geven door mee te doen met het Eurovisiesongfestival 2013.