≡ Menu

Wat is het verschil tussen internet, intranet en extranet

Internet is zo’n vanzelfsprekendheid dat voor veel mensen het simpelweg logisch is dat het bestaat, ook al schuilt er een techniek achter. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat er ook intranet en extranet bestaat, velen maken er ook gebruik van, bewust dan wel onbewust.

Het internet zou je kunnen vergelijken met een wereldwijd computernetwerk, je thuisnetwerk maar dan in het groot. Over de hele aarde lopen miljoenen kilometers internetkabels die in staat zijn om razendsnel data-pakketjes te kunnen versturen. Deze kabels gaan niet rechtstreeks naar jouw huis maar naar een groot internetknooppunt, internetproviders en datacenters huren een snelle lijn bij zo’n internetknooppunt die ze zo in kunnen zetten voor hun eigen diensten.

Als jij hetverschiltussen.nl wilt bezoeken dan zal dit verzoek de snelste weg naar het dichtstbijzijnde internetknooppunt bezoeken van daaruit zal het verzoek richting het datacenter van onze webhost verstuurd worden, deze staat in Eindhoven. Razendsnel wordt gezocht naar de webserver van hetverschiltussen.nl om daar het verzoek neer te leggen dat jij de website wilt bekijken, zodra de server gecontroleerd heeft dat jij de website mag bekijken zal direct de benodigde data-pakketjes terugsturen, via de snelste weg weer terug wat dus niet dezelfde weg hoeft te zijn als de heenweg. Mocht je een website bezoeken die in Zuid-Amerika gehost wordt dan is de weg langer om de site op te roepen, in sommige gevallen is dat een heel opvallend verschil wat betreft de snelheid van het inladen.

Als een belangrijk internetknooppunt wegvalt dan moet het internet opeens uitwijken naar andere knooppunten wat gevolgen kan hebben voor de snelheid van het internet over de hele wereld. Het internet werkt met unieke ip-adressen die computers en webservers een adres geven, een ip-adres is van essentieel belang voor het kunnen internetten.

Het intranet is een computernetwerk binnen één gebouw of organisatie. Binnen een intranet kunnen alle gekoppelde computers en randapparatuur met elkaar communiceren zonder dat je daar een internetverbinding voor nodig hebt. Binnen een intranet draait vaak een server of meerdere servers die het netwerk faciliteren. Met behulp van een intranet kan een bedrijf intern snel en veilig informatie delen zonder afhankelijk te zijn van de stabiliteit van het internet. Binnen intranet kan je enkel met de aangesloten apparatuur communiceren, je kan interne websites bezoeken maar vanuit een pure intranet omgeving kan je bijvoorbeeld niet internetten. Hoe dan ook is een intranet vaak wel verbonden met het internet, er zijn maar weinig bedrijven die niet verder hoeven te communiceren dan hun eigen intranet. Bijkomend voordeel van een intranet is dat deze vaak zo ingericht is dat je vanaf elke computer bij je eigen bestanden kan, gebruikers van intranet zijn dus niet afhankelijk van hun eigen werkcomputer om te kunnen werken.

Het extranet is het meest aan het intranet verwant. Het extranet is een verlengstuk van het intranet waardoor het mogelijk is om vanaf buitenaf op het intranet in te loggen. Deze constructie wordt voornamelijk toegepast voor mensen die thuis werken, zij kunnen dan vanaf hun eigen thuiscomputer inloggen op de werkcomputer, of beter gezegd, op de eigen virtuele harde schijf die gecreëerd is op de server die het intranet faciliteert.

Ook wordt het extranet vaak ingezet om klanten en partners toegang te verlenen tot het intranet om zo bijvoorbeeld eenvoudig bestellingen te plaatsen zoals dat bij een groothandel vaak kan. Om het extranet te laten functioneren moet deze wel verbonden zijn met het internet.