≡ Menu

Wat is het verschil tussen de iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab

De Samsung Galaxy Tab (GT-P1000) is steeds meer in opkomst als waardig alternatief voor de iPad van Apple, de Galaxy Tab overwegen is prijstechnisch gezien in ieder geval interessant. Staat de hogere prijs voor de iPad 2 voor een meerwaarde ten opzichte van de Samsung Galaxy Tab?

Het grootste verschil waar het gebruikersgemak vaak door valt of staat is het gebruikte besturingssysteem, de iPad 2 maakt uiteraard gebruik van haar eigen besturingssysteem iOS 4.3 en de Galaxy Tab maakt gebruik van Android 2.2 het open source besturingssysteem van Google. De ervaring is dat de Galaxy Tab na het openen van de verpakking als eerst gebruiksklaar is, waar je bij de iPad 2 toch eerst wat stappen moet doorlopen. Eenmaal geïnstalleerd en opgestart is de iPad 2 toch wel stukken beter wat betreft het gebruikersgemak, zo is het virtuele toetsenbord van de Samsung Galaxy Tab niet bepaald goed, en het gebruik van de multitouch (meerdere vingers tegelijk op het scherm) is niet goed in vergelijking met die van de iPad 2.

Wat betreft de beeldkwaliteit kan de Galaxy Tab net wat beter omgaan met reflecties, maar over de volle breedte scoort de iPad 2 een uitstekend waar de Galaxy Tab het moet doen met Redelijk/Goed. Beide tablets hebben 2 camera’s, echter heeft de Galaxy Tab een autofocus waardoor foto’s maken een stuk prettiger is, het is leuk dat je met de iPad 2 ook foto’s kan maken, maar voor kwalitatief goede foto’s moeten de omstandigheden wel helemaal goed zijn (voldoende licht, weinig beweging), hier heeft Apple duidelijk minder aandacht aan besteed.

Qua batterijgebruik is de Galaxy Tab net wat beter, maar scoren beide apparaten een ruime voldoende. Omdat de iPad 2 het wat betreft de prestaties een stuk beter doet dan de Galaxy Tab is het wellicht niet zo verbazend dat de de batterij van de iPad 2 wat sneller leeg is. Omdat de Galaxy Tab een stuk kleiner is dan de iPad 2 is deze uiteraard ook een stuk lichter dan de iPad 2, de Galaxy Tab is wel 2 millimeter dikker dan de iPad 2.

Apple staat er helaas bekend om, om bijna ontoegangkelijke apparaten te maken voor externe applicaties, de Galaxy Tab kent bijvoorbeeld standaard een ingang voor een SD kaartje, bij de iPad 2 moet je daarvoor eerst weer een verloopstukje voor kopen, door dit soort accessoires betaal je vaak al een stuk meer dan alleen de basisprijs voor de iPad 2 voordat je deze tablet helemaal gebruiksklaar hebt. Ook kent de iPad 2 standaard geen USB 2.0 ingang, de Galaxy Tab wel. Aan de andere kant kan je via een verloopstukje bij de iPad 2 wel weer een hdmi of vga kabel aansluiten, dit kan bij een Galaxy Tab in zijn geheel niet.

Groot minpunt van de iPad 2 is ook dat deze tijdens het internetten niet met flash elementen overweg kan, de Galaxy Tab kan dit wel. Al zal dit probleem met de komst van HTML5 wel opgelost worden, maar dit is vooralsnog toekomstmuziek.

Terugkomend op de eerste vraag, de Apple iPad 2 is momenteel echt de bovenliggende partij in vergelijking met de Samsung Galaxy Tab, maar gezien de ontwikkelingen op de tabletmarkt is de verwachting dat het niet lang zal duren voor er een tablet op de markt komt die voor een lagere prijs dezelfde prestaties aanbiedt als de iPad 2.