≡ Menu

Wat is het verschil tussen IS, ISIS, ISIL en Daesh

De terreur van de Islamitische Staat in Syrië en de omliggende landen houdt de wereld behoorlijk in zijn greep. Wat ook vragen oproept is de variatie aan benamingen die aan de Islamitische Staat worden gekoppeld. Zo wordt de IS ook ISIS, ISIL en Daesh genoemd. We weten ongeveer wel dat deze benamingen iets te maken hebben met de terroristen in Syrië, maar wat betekenen ze nou exact?

Islamitische staat (IS)

De Islamitische Staat, dat is de officiële benaming die de terreurgroep zichzelf gegeven heeft. De Islamitische Staat is de naam van het door hen zelf uitgeroepen kalifaat, een staat waar enkel de wetten van de Islam gelden en niet de wetten van de landen waar het kalifaat in ligt. De Islamitische Staat wordt door de overige moslimwereld niet erkent, iets was essentieel is voor de levensvatbaarheid van een kalifaat.

ISIS

De terreurgroep noemde zichzelf ISIS tot het moment dat zij besloten het kalifaat uit te roepen. ISIS betekent Islamitische Staat in Irak en al-Sham, waar al-Sham Arabisch is voor een groot gebied in en rondom Syrië.

ISIL

ISIL, oftewel Islamitische Staat in Irak en de Levant betekent exact hetzelfde als ISIS. Levant is het westerse woord voor al-Sham uit ISIS. In Nederland wordt ISIL eigenlijk nauwelijks gebruikt, ISIS wel.

Daesh

En opeens uit het niets werd de IS Daesh genoemd, niet om de Islamitische Staat dit graag wilde, integendeel. Daesh is het Arabische acroniem voor ad-Dawla al-Islāmiyya fi al-‘Irāq wa-sh-Shām, ISIS dus.

En ook al klopt Daesh als afkorting, de Islamitische Staat verafschuwt het woord. Daesh is namelijk te verbasteren naar het Arabische woord Daes wat zoiets betekent als naar beneden trappen, verpletteren of onverdraaglijke die zijn visie op anderen oplegt. Niet heel schokkend, maar de mensen van de Islamitische Staat beschouwen het als een belediging als ze Daesh genoemd worden. Mocht je op vakantie gaan naar het IS kalifaat, hang dan niet de lolbroek uit door ze toch Daesh te noemen, als straf wordt namelijk je tong uitgesneden.