≡ Menu

Wat is het verschil tussen karate en taekwondo

Karate en taekwondo zijn twee populaire vechtsporten en worden vaak in één adem genoemd. In het kort zou je kunnen zeggen dat karate meer op de algehele aanval gericht is en taekwondo meer op de aanval door middel van kicks.

Karate

Karate is een vechtsport die in de huidige vorm zo’n 100 jaar geleden is ontstaan in Japan. Alhoewel karate een vechtsport (of vechtkunst) is is juist het kunnen vechten niet het hoofddoel van karate. Het doel van karate is juist om je gezondheid te verbeteren, je lichaam beter te kunnen beheersen en sterker te maken.

Karate betekent letterlijk ‘lege hand’, wat wijst op de kenmerkende manier van het handgebruik tijdens het beoefenen van karate. Bij veel vechtsporten worden gebalde vuisten gebruikt, bij karate gebeurt dit juist met de open hand.

Karate is gebaseerd op enkele standaard principes, zo zal een karateka nooit zelf eerst aanvallen maar altijd de aanval van de tegenstander afwachten om vervolgens deze af te wenden en waar nodig de aanvaller uitschakelen.

Bij karate worden punches (met de hand), kicks (met de voet), knietjes en ellebogen gebruikt. Door deze diversiteit wordt karate als één van de meest dynamische vechtkunsten beschouwd. Bij karate bestaat de training uit drie verschillende oefeningen. Kihon (de basistechnieken), kata (uitvoeren van gevechtstechnieken tegen een denkbeeldige tegenstander) en kumite (sparren).

Om de kunde van een karateka aan te tonen wordt met banden gewerkt, de witte band is het laagst, de zwarte het hoogst. De zwarte band is nog uit te breiden met dan-graden.

karate kid

Karate Kid

Een officieel karategevecht bestaat uit een variatie van stoten en schoppen. De focus van de stoten liggen voornamelijk op het lichaam, de schoppen gaan vooral richting de benen. Wedstrijden worden eerder op punten gewonnen (of verloren) dan door een knockout.

Taekwondo

Taekwondo vindt haar oorsprong in Zuid-Korea en werd binnen het leger voornamelijk gebruikt om zichzelf te verdedigen bij man-tot-man gevechten. Letterlijk betekent taekwondo ‘iets met je voet of vuist doen’, met ‘de kunst van het schoppen en slaan’ als ondertitel.

Alhoewel slaan toegestaan is zal de taekwondo beoefenaar vooral bedreven zijn in het schoppen. Hier staat taekwondo ook bekend om, in tegenstelling tot karate worden officiële taekwondo wedstrijd ook met enige regelmaat gewonnen (of verloren) met een knockout.

Een taekwondo training bestaat uit Tul (stijlvormen), Matsogi (sparren), Kyok (doorslaan van planken) en Ho shin sui (uitvoeren van realistische gevechten). De mate van kunde wordt binnen taekwondo uitgedrukt in de kleur van de gordel, waar een beginneling begint met de witte gordel en de zwarte gordel het hoogst haalbare is. De zwarte gordel kan uitgebreid worden met dan-graden, deze gaan tot de negende dan. Vanaf de achtste dan ben je grandmaster in taekwondo.

Karate en taekwondo zijn twee populaire vechtsporten. Bij karate worden handen en voeten gebruikt en ligt de focus meer op techniek. Taekwondo is een hardere vechtsport waarbij de focus meer ligt op het uitschakelen van de tegenstander.