≡ Menu

Wat is het verschil tussen LEGO en Playmobil

LEGO en Playmobil, er zijn maar weinig kinderen die daar nog nooit mee gespeeld hebben. Sterker nog, voor veel kinderen is spelen met LEGO en Playmobil een belangrijk onderdeel van hun jeugd, en ook volwassenen denken vaak nog met weemoed terug aan deze bekende speelgoedmerken. Als je gaat rondvragen zal je waarschijnlijk opvallen dat er eigenlijk altijd een voorkeur is voor een bepaald merk, de één had bakken vol met LEGO, de andere met Playmobil. Aangezien de verschillen tussen het speelgoed van LEGO en van Playmobil best groot zijn kan je wat dat betreft concluderen dat deze voorkeur vooral te maken heeft met persoonlijke interesses. Het verschil tussen Lego en Playmobil in detail.

Hoe het begon..

Na een jaar of 16 meubels maken besloot de Deen Ole Kirk Christiansen in 1932 zich toe te leggen op het maken van houten speelgoed, dit speelgoed kreeg toen ook al de naam LEGO (samentrekking van het Deense woord speelgoed) maar dat was dus nog niet het LEGO wat wij nu kennen. Pas na de Tweede Wereldoorlog in 1947 werd een eerste opzet voor LEGO-steentje gemaakt en 10 jaar later kreeg het de vorm zoals wij deze nu nog steeds kennen. In de jaren zestig timmerde het merk LEGO hard aan de weg door het assortiment uit te breiden, hier plukten ze vanaf de jaren zeventig de vruchten van, de wereldwijd verkoop steeg enorm.

Nu bijna 60 jaar later zijn er ruim 700 miljard LEGO-steentjes geproduceerd, als je deze 700 miljard zou verdelen onder de gehele wereldbevolking dan zou iedere persoon bijna honderd LEGO-steentjes bezitten. LEGO wordt in meer dan 130 landen verkocht.

Bijna honderd jaar nadat het bedrijf in 1876 werd opgericht bedacht een werknemer van Brandstätter de Playmobil poppetjes. De filosofie achter Playmobil was het stimuleren van het inbeeldingsvermogen van de kinderen, er werd daarom voor een gulden middenweg gekozen voor wat betreft de flexibiliteit van de poppetjes, niet te flexibel omdat dan het inbeeldingsvermogen te weinig werd aangesproken en niet te stijf om zo frustratie te voorkomen. Daarnaast koos Brandstätter ervoor om gezichtjes van de Playmobil poppetjes geen neus en oren te geven, precies zoals kinderen vaak een gezicht tekenen (ogen, mond en haar). Door het uitbrengen van Playmobil thema’s worden kinderen uitgenodigd om zelf verhalen te creëren met hun Playmobilspeelgoed, waar bij LEGO meer het bouwelement centraal staat.

Het assortiment

Wat opvalt aan LEGO is dat het speelgoed biedt voor alle leeftijden, voor de allerkleinsten begint dit met DUPLO, een LEGO variant die grotere bouwstenen biedt, ook de poppetjes zijn groter. De grootte, het uiterlijk en de souplesse van deze poppetje komen dichtbij de Playmobil-poppetjes. En alhoewel er met DUPLO nog genoeg te bouwen valt, het is vaak zonder bouwinstructies zoals dat bij de LEGO-pakketten vaak wel is.

Als een kind is uitgekeken op DUPLO dan wordt vaak de overstap gemaakt naar LEGO Juniors waarmee de eerste stappen gezet kunnen worden om meer realistische en complexe dingen te bouwen. LEGO Juniors is vooral geschikt voor de kinderen die duidelijk klaar zijn voor de overstap van DUPLO naar echt LEGO, LEGO Juniors werkt namelijk wel met de standaard grootte LEGO-steentjes, maar de kinderen hoeven nog niet aan het werk met de allerkleinste LEGO-steentjes en de daarbij horend complexe constructies.

Na LEGO Juniors is er geen weg meer terug wat betreft de complexiteit, met als logische vervolgstap LEGO Creator (een doos vol LEGO waar verschillende constructies mee te bouwen zijn) en LEGO City (LEGO Juniors maar zonder beperking op kleine steentjes en complexe constructies).

Vanuit deze basispakketten komen de LEGO-pakketten met een thema om de hoek kijken, zo heeft LEGO bijvoorbeeld de  wereld Chima bedacht. Deze fantasie wereld kent haar eigen figuren en stijlen. Zo bestaat er ook nog LEGO Castle, LEGO Elves, LEGO The Movie en LEGO Friends, deze laatste is vooral gericht op meisjes.

Naast de zelf bedachte werelden heeft LEGO ook diverse bouwpakketten op de markt gebracht die gebaseerd zijn op bestaande thema’s. Het meest populaire voorbeeld is LEGO Star Wars, maar ook LEGO Lord of the Rings, LEGO the Hobbit en LEGO Super Heroes vinden gretig aftrek. Deze thema-pakketten zijn misschien wel populairder bij volwassenen dan bij kinderen.

En dan is er nog LEGO Technic wat een stuk verder gaat dan de voorgaande pakketten. Met LEGO Technic kan je constructies bouwen die het echt doen, vaak gezien zijn de voertuigen die je tegenkomt op een bouwplaats zoals een shovel en vrachtwagen. Met behulp van een afstandsbediening zijn elementen als de laadbak aan de voor dan wel achterkant echt in beweging te brengen, als het voertuig goed in elkaar gezet is althans.

En dan is er nog één forse stap omhoog, en dat is LEGO Architecture waarmee gebouwen als de Eiffeltoren, het Witte Huis, de Brandenburger Tor, de Big Ben en de Trevifontein in detail na te bouwen zijn. LEGO Architecture is voor kinderen vanaf 12 jaar.

Aangezien bij Playmobil de focus niet ligt op het bouwen is er een beperking als het gaat om ongekende mogelijkheden. Als je met een LEGO een huis wil bouwen dan heb je nog aardig wat bewegingsvrijheid als je het leuk vindt om af te wijken van de instructies. Een Playmobil-huis is wat het is, daar bouw je niet even een verdieping bij. Het verhaal over het assortiment van Playmobil is derhalve lang niet zo divers als het verhaal van LEGO.

Net zoals bij LEGO heeft Playmobil een speelgoedlijn speciaal voor de allerkleinsten (1 tot 4 jaar), hierbij ligt het accent niet op het kunnen bouwen maar vooral op de beschikbare accessoires waarbij het kind zelf controle heeft over hoe de setting ingericht wordt. Bekende Playmobil pakketten voor deze leeftijdsgroep zijn de boerderij of de speeltuin.

Hierna komt een reeks van themapakketten die geschikt zijn voor kinderen in de leeftijdscategorie vanaf 4 jaar, deze thema’s zijn onder te verdelen in de groepen jongens (ridders, piraten, wild-west, draken, bouwplaats), meisjes (poppenhuis, prinsessen, feeën) en algemeen (dierentuin, waterpretpark, circus, boerderij).

Overeenkomsten en verschillen

LEGO en Playmobil, twee wereldberoemde speelgoedmerken met beide hun roots in Europa. Als je kijkt naar het assortiment wat ze op de markt brengen is het best gek dat ze altijd zo naast elkaar gelegd worden. LEGO is toch echt meer gericht op het bouwen terwijl Playmobil alle elementen biedt om je eigen avontuur te creëren. Maar misschien zijn het LEGO en Playmobil zelf wel die de strijd aanwakkeren, ze zijn er beide namelijk erg op gericht om zoveel mogelijk exposure in de speelgoedwinkels te krijgen, bij voorkeur beduidend meer exposure dan de ander.

Als je het assortiment even achterwege laat dan is het opvallend dat LEGO en Playmobil wat betreft de filosofie totaal verschillend zijn. LEGO richt met hun producten op alle leeftijden, Playmobil richt zich echt op kinderen. LEGO geeft de gebruiker om zelf te bouwen, Playmobil levert alle elementen om zelf een verhaal te bouwen. LEGO gaat samenwerkingen aan met beroemde externe partijen (Disney, Warner Bros) om zo hun assortiment nog verder te kunnen uitbreiden, Playmobil weigert dit en gaat veel meer uit van de eigen creativiteit.

Als je kijkt naar de doelgroep op basis van geslacht dan loopt dit vooral bij de jongste leeftijdsgroepen lange tijd gelijk op. Op latere leeftijd hebben jongens vooral de voorkeur voor LEGO en meisjes voor Playmobil.