≡ Menu

Wat is het verschil tussen een meer en een vijver

De woorden meer en vijver worden vaak gebruikt om een wateroppervlakte te duiden, en dan hebben we het niet over een eenduidige benoeming. De termen worden namelijk regelmatig door elkaar gebruikt, en dat is niet zo gek, er bestaat namelijk niet een bepaalde standaard voor wanneer je een vijver een vijver noemt en een meer een meer.

Er bestaan echter wel wat ongeschreven regels omtrent de benoeming van een vijver en een meer.

  • Over het algemeen wordt een wateroppervlakte als meer bestempeld wanneer het open is, relatief water heeft en groot genoeg is om een lichte golfslag te produceren. Doordat het water van meer meer in beweging is krijgt vegetatie niet de mogelijkheid om aan de randen te groeien.
  • Vanwege de diepte van het water kent een meer gedurende het jaar meer verscheidenheid in de temperatuur van het water. Daarnaast bestaat het water van een meer vaak uit verschillende temperatuurlagen. In de zomer heeft de toplaag dan een aangename temperatuur, maar in de diepte blijft er een kou hangen. Zwemmen in een meer met warme toplaag en koude onderlaag kan erg gevaarlijk zijn omdat het kramp kan veroorzaken. Een vijver is vaak niet diep genoeg om uit verschillende temperatuurlagen te bestaan.
  • Een wateroppervlakte waarbij het zonlicht in staat is om de bodem te bereiken. Een meer is vaak zo diep dat het zonlicht nooit de bodem bereikt. Zonlicht is niet onbelangrijk voor wateroppervlakten, met behulp van de zon en de daaruit volgende fotosynthese wordt er zuurstof gemaakt en toegevoegd aan het water. Bij een diep meer zal deze fotosynthese alleen in de toplaag plaatsvinden.
  • Een vijver is vaak zo ondiep dat gewortelde planten in staat zijn om erin te groeien. Waar het bij een meer vaak beperkt blijft tot planten aan de waterkant, kan het bij een vijver zo zijn dat de gehele vijver bedekt is met planten.
  • Een vijver heeft weinig vrieskou nodig om te bevriezen, een meer heeft vaak strenge vorst nodig om compleet dicht te vriezen.
  • Een groot meer kan van invloed zijn op het klimaat rondom het water, de enige invloed die een vijver kan uitoefenen op de directe omgeving is een overlast van muggen.

Een vijver en meer zijn beide wateroppervlakten die aan alle kanten omringd zijn door land. Een vijver en meer kunnen door de mens worden aangelegd of op natuurlijke wijze ontstaan. In de volksmond wordt een vijver beschouwd als klein, je ziet ze vaak in tuinen of als zwemvijver. Een grote vijver wordt een meer genoemd.