≡ Menu

Wat is het verschil tussen een merel, spreeuw en zanglijster

Als je genoeg groen in je woonomgeving hebt dan kom je ze geheid een keer tegen, de merel, spreeuw of zanglijster. Drie vogels die op een afstandje wel erg veel op elkaar lijken, een ongeoefend oog zal eerst wat huiswerk moeten doen om ze goed uit elkaar te kunnen houden.

Zanglijster

De zanglijster is een zangvogel die op volwassen leeftijd zo’n 20 tot 22 cm lang kan worden, zanglijsters hebben niet een bepaalde voorkeur voor een leefgebied, zolang er maar struiken en bomen voorkomen.

Veel vogelaars vinden het gedrag overeenkomen met die van de merel, maar onderscheid zich ten opzichte van diezelfde merel duidelijk in de looks. De zanglijster is aan de bovenkant bruin, de buik is vaag wit met bruine vlekjes die op pijltjes lijken, de onderkant van de vleugels is geel bruinig.

Zanglijster

Zanglijster

Zanglijsters halen hun voedsel voornamelijk van en uit de grond in de vorm van slakken en wormpjes. Als je een zanglijster dus over de grond ziet hupsen dan is de kans groot dat hij eten aan het zoeken is. Qua zang is de zanglijster  een gezellige vogel om in je tuin te hebben, de zanglijster brengt een waterval van gevarieerd en levendig gezang ten gehore. Zodra het maar enigszins licht begint te worden begint de zanglijster met zingen en daar blijft hij mee doorgaan totdat het donker wordt.

Er bestaat nauwelijks een verschil tussen de mannetjes- en vrouwtjes zanglijsters. Tijdens het broedseizoen leven er zo’n 300000 zanglijsters in Nederland, de meest zanglijsters overwinteren rond de Middellandse Zee.

Merel

De merel is net zoals de zanglijster een soort lijster, ze kunnen zo’n 24 cm tot 29 cm lang worden en hebben geen voorkeur voor een bepaald leefgebied zolang er maar struiken en bomen aanwezig zijn. Vooral het mannetje valt op met zijn zwarte veren (in het Engels heet de merel blackbird) en gele tot soms bijna oranje snavel, meer in detail zit er ook nog geel-oranje cirkel om het oog van de mannetjesmerel. In tegenstelling tot de mannetjes springen de vrouwtjes er met hun bruine veren en bruine snavel er nou niet bepaald uit.

Merel

Merel

Er leven zo’n 2 miljoen merels in Nederland, de kans is dan ook klein dat je nog nooit een merel in levende lijve hebt gezien. Qua zang doet de merel er nog schepje bovenop ten opzichte van zijn lijster-genoot de zanglijster. De merel geeft uitgebreide zangconcerten met veel passie en melodie, vooral in de ochtend en ’s avonds hebben de merels het hoogste woord. De zanglijster is meer van de herhaling.

Merels eten voornamelijk insecten, vruchten, wormen en slakken. Merels zullen niet snel zonder voedseltekort zitten, mede hierom zijn ze in staat om zich voortdurend te kunnen voortplanten. Het aantal merels in Nederland neemt nog altijd toe, in sommige andere landen worden merels zelfs als een plaag gezien.

Spreeuw

De spreeuw behoort niet tot de lijsters maar tot de spreeuwachtigen. De spreeuw wordt soms verward met de merel, maar zijn glanzende zwart geoliede veren, zijn langere snavel kortere staart en spitse vleugels is de spreeuw toch duidelijk een andere vogel dan de merel. Op het jaarlijkse hoogtepunt leven er zo’n miljoen spreeuwen in Nederland, de kans is dus groot dat je de spreeuw samen met de merel tegenkomt en dan is het niet zo gek dat de twijfel er is.

Spreeuw

Spreeuw

Spreeuwen stellen net zoals de merels en zanglijsters maar weinig eisen aan hun leefgebied, zolang er maar wat groen is. Qua zang is de spreeuw ook een stuk minder gezellig ten opzichte van de twee voorgangers. Je zou hun gezang het beste kunnen omschrijven als gekwetter.

Spreeuwen eten voornamelijk insecten die ze uit de lucht pikken. Spreeuwen hebben de eigenschap om te groeperen, als je zo’n grote zwerm spreeuwen in de lucht ziet vliegen ziet het erg imposant uit, toch kan je deze zwerm maar beteren niet in je tuin of rond je huis hebben. Zwermen spreeuwen zijn in staat om in een korte tijd veel schade aan te richten, helemaal als je goed gevulde fruitbomen in je tuin hebt staan.