≡ Menu

Wat is het verschil tussen Microsoft Edge en Internet Explorer 11

Microsoft heeft een opvallende keuze gemaakt bij de ontwikkeling van Windows 10, het besturingssysteem is namelijk uitgerust met het oude vertrouwde Internet Explorer 11, maar ook met de nieuwe browser Microsoft Edge. Hiermee lijkt het erop dat de Internet Explorer generatie ophoudt te bestaan en dat deze plaats maakt voor een nieuwe generatie browsers van Microsoft, de Microsoft Edge.

De vraag is of het al de moeite waard is om over te stappen naar deze nieuwe Microsoft Edge of te blijven hangen bij de oude vertrouwde Internet Explorer.

Het lijkt erop dat Microsoft verstrikt is geraakt in alle opties en functionaliteiten die er in de loop van tijd bij Internet Explorer zijn bijgekomen. Microsoft Edge is namelijk fors uitgekleed en intuïtiever in gebruik ten opzichte van Internet Explorer 11.

In vergelijking met Internet Explorer 11 toont Microsoft Edge meer van een website. Ook is er bij Edge voor gekozen om het bovenste gedeelte van de browser te minimaliseren, zo worden de tabbladen helemaal bovenin de titelbalk geplaatst. Geen revolutionaire verandering aangezien Google Chrome en Mozilla Firefox de tabbladen op dezelfde manier presenteren, maar een prettig aanpassing als je het tegen de tabbladen van Internet Explorer 11 afzet, daar verschijnen ze nog klassiek onder de url balk. Daarnaast zijn de iconen in de url balk veel simpeler in Edge.

Dat browser Microsoft Edge veel simpeler is qua looks heeft een belangrijke reden, de browser wordt namelijk voor elk Windows apparaat gebruikt, dus ook voor bijvoorbeeld de Windows smartphones. Op een telefoon werken simpele duidelijke knoppen het beste. Dus op welk apparaat je Microsoft Edge ook opent, de look en feel zal over hetzelfde zijn. Aangepast aan het beeldformaat van het apparaat natuurlijk.

Het zal even wennen zijn, die nieuwe iconen. Maar ze leiden niet af en zijn eenduidig. Wat er ook natuurlijker uitziet zijn de browser-instellingen. Bij Internet Explorer 11 openen die in een pop-up, bij Microsoft Edge als een box die uitvouwt en die nog wel gekoppeld is aan de browser waardoor het meer als één geheel aanvoelt.

Functionaliteiten

Ondanks dat Microsoft Edge qua look en feel geminimaliseerd is zijn er onder de motorkap bijna 50 nieuwe functionaliteiten toegevoegd welke Internet Explorer niet heeft. Dit zijn met name functionaliteiten die het intuïtieve gebruiksgemak onbewust positief beïnvloeden. Maar er zijn ook wel enkele opvallende nieuwe functionaliteiten.

Al een populaire functie in Firefox en Safari en nu ook beschikbaar in Microsoft Edge, de mogelijkheid om lange teksten zonder afleiding te kunnen lezen. Veel artikelen op internet zijn omringt met allerlei advertenties en andere website elementen. Door een voor de special lezersweergave te kiezen wordt puur de tekst getoond van het artikel en alle andere website elementen weggelaten.

Niet geheel nieuw, wel beter geïmplementeerd is de lees lijst. In Windows 8 had je daar nog een aparte app voor nodig, browser Edge biedt nu inhouse de mogelijkheid aan om webpagina’s op te slaan zodat je op een later offline moment nog eens goed kan doorlezen. Deze opgeslagen pagina’s worden getoond in het overzichtsmenu in je browser waar ook je favorieten, downloads en surfgeschiedenis staat. En het mooie is dat deze pagina’s ook gesynchroniseerd worden met alle andere apparaten waar je Windows 10 en Mircrosoft Edge op hebt draaien.

Een helemaal nieuwe functionaliteit is de mogelijkheid om aantekeningen te maken in websites. Vooral handig voor mensen die een apparaat met een pennetje (stylus) of touchscreen hebben. Met alleen een toetsenbord kom je ook wel een eind, maar dat is veel statischer. De aantekeningen zelf kan je opslaan en/of delen.

Windows 10 heeft als nieuwe functionaliteit Cortana, een digitale assistent die jouw helpt dingen op te zoeken op je computer en vragen te beantwoorden. Vergelijkbaar met Siri voor de iPhone.
Cortana is ook geintegreerd in Microsoft Edge. Als je bijvoorbeeld iets op wil zoeken dan kan je Cortana vragen om dit te doen, voor de zoekopdracht zelf wordt natuurlijk de eigen zoekmachine Bing gebruikt. Als je aan het surfen bent verzamelt Cortana ook informatie over je interesses en andere bezochte websites, hier leert Cortana van zodat deze jou in het vervolg nog sneller van dienst kan zijn.

Cortana is een functionaliteit die proactief te werk gaat, hij zal dus tevoorschijn komen zodra hij denkt dat je hem nodig hebt. Het is aan jou of je dat handig vindt of bijdehand.

Compatibiliteit

Internet Explorer 11 is technisch gezien natuurlijk een prima browser, dat vinden ze bij Microsoft in ieder geval wel, daarom is Microsoft Edge opgebouwd uit veel code wat ook in Internet Explorer 11 zit. Tegelijkertijd is er ook veel code weggelaten en herschreven. Microsoft zegt zelf dat ze meer dan 220000 coderegels uit Internet Explorer 11 hebben verwijderd  en meer dan 300000 nieuwe regels hebben toegevoegd om Microsoft Edge te maken.

Er zijn nogal wat oude technieken verdwenen in Edge, zo zie je onder andere ActiveX (framework voor software), Silverlight (de flash concurrent) en VBScript (scripttaal)niet meer terug in de nieuwe browser van Microsoft.

Met Microsoft Edge willen ze een complete browser op de markt brengen die niet teveel afhankelijk is van externe drivers en software. Zo hoef je bij Edge geen aparte software voor Flash of PDF bestanden te downloaden. Microsoft Edge ondersteunt deze bestanden direct vanuit de browser.

Veiligheid

Ook niet onbelangrijk, de veiligheid van Microsoft Edge ten opzichte van Internet Explorer 11. Internet Explorer heeft nou niet bepaald een veilig imago, niet voor niks werden de meer veilig geachte browsers Google Chrome en Firefox steeds populairder.

Het is dan ook niet meer dan logisch dan Microsoft alle zwakke code uit Internet Explorer 11 heeft gehaald de kans op hacks en exploits te verkleinen. Feit blijft dat hackers ook Microsoft Edge als gewillig doelwit zullen zien, veel mensen die minder met veiligheid bezig zijn zullen niet snel de overstap maken naar een browser als Chrome of Firefox en blijven hangen bij de browser die Windows 10 als standaard aanbiedt, Microsoft Edge dus.

Microsoft heeft er in ieder geval alles aan gedaan om Microsoft Edge veilig te maken, zo is het wachtwoord beheer van Edge volledig geïntegreerd met het Passport systeem van Windows 10.

Omdat Microsoft Edge een Universal App is (draai op alle Windows 10 apparatuur) en het dus niet een direct onderdeel is van Windows 10 zelf is de kans klein dat een buitenstaander via Edge toegang kan verkrijgen tot je gehele computer. Als je bijvoorbeeld een website bezoekt met behulp van Edge dan zullen alle handelingen binnen Edge blijven. Probeert een website malware op je computer te installeren dan zal dit niet lukken omdat Microsoft Edge niet direct gebruikt maakt van het Windows systeem. Microsoft Edge biedt dus geen directe toegang tot de rest van de computer.

Is Internet Explorer 11 je favoriete browser dan is het nu een goed moment om over te stappen op Microsoft Edge. Microsoft Edge is de vernieuwde meer moderne en veilige versie van Internet Explorer. Mensen die Firefox of Chrome al gebruiken zullen niet heel veel toegevoegde waarde ervaren bij Microsoft Edge. Als je meer uit Windows 10 als compleet systeem wil halen dan is de overstap naar Microsoft Edge wellicht een verstandige keuze.

Lees ook: