≡ Menu

Wat is het verschil tussen Microsoft en Google

Er zullen maar weinig internetters zijn die nog nooit de naam Google of Microsoft ergens voorbij hebben zien komen. Vooral Google is niet meer weg te denken in met name alles wat met internet te maken heeft. Microsoft is nog altijd een grootmacht als het gaat om de ontwikkeling van software. Google en Microsoft hebben allebei een verschillende core business, toch kruipen ze inmiddels steeds dichter naar elkaar toe en beconcurreren ze elkaar hevig op sommige vlakken.

Ver voor het internettijdperk richtten de twee vrienden Bill Gates en Paul Allen Microsoft op. Ze gingen zich bezighouden met ontwikkelen van software wat resulteerde in het o zo bekende besturingssysteem MS-DOS welke in 1981 op de markt kwam in combinatie met IBM pc’s. Uit MS-DOS is uiteindelijk Microsoft Windows ontsproten, het meest gebruikte besturingssysteem tot de dag van vandaag.

Met Windows als stokpaardje groeide Microsoft uit tot een uiterst succesvolle multinational die in de loop van de tijd steeds meer producten op de markt bracht. Bekende voorbeelden hiervan zijn Microsoft Office, MSN Messenger, Windows Movie Maker, Windows Media Center, Xbox, smartphones en zoekmachine Bing.

Pas in 1998 zag Google het levenslicht. De oprichters gingen zich toeleggen op een zoekmachine die volgens een bepaald algoritme werkte. Websites die bovenaan de zoekresultaten stonden waren volgens het allereerste Google algoritme het meest relevant. Deze relevantie werd onder andere bepaald aan de hand van het aantal linkjes naar de website en welke woorden vaak terugkwamen op een website.

Zoekmachine Google groeide al snel uit tot de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, het werd voor website eigenaren daarom ook steeds interessanter om bovenaan Google te staan. Hierdoor is een hele nieuwe branche ontstaan die zich uitsluitend richt op het beter vindbaar maken van website. Nog steeds is Google voortdurend bezig om het zoek algoritme te verfijnen.

Google is een echt internetbedrijf, voor alle producten die zij op de markt brengen is een internetverbinding nodig. Bekende Google producten zijn Google Chrome, Google Nieuws, Google Shopping, Google Adwords, Google Adsense, Google+, Gmail en Youtube.

Hoe dan ook raken Google en Microsoft elkaar op diverse vlakken terwijl Microsoft in de oorsprong een softwarebedrijf is en Google een internetbedrijf. Want gebruik je zoekmachine Bing of zoekmachine Google? Gebruik je browser Microsoft Edge of gebruik je Google Chrome? Gebruik je Microsoft Office of Google Docs? En gebruik je Windows Mobile of Android.

Google en Microsoft producten zijn in het dagelijkse moderne leven ontlopen is in ieder geval bijna onmogelijk.