≡ Menu

Wat is het verschil tussen een natura zorgverzekering en restitutie zorgverzekering

Aan het einde van elk jaar heb je de mogelijkheid om naar een andere zorgverzekering over te stappen, tijdens je zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering kom je hoogstwaarschijnlijk termen als zorgverzekering met naturapolis en restitutiepolis tegen. Er zijn zorgverzekeraars die volgens één van deze principes werkt, bij andere zorgverzekeraars kan je kiezen voor een naturaverzekering of restitutieverzekering, of zelfs een combinatie.

Elke inwoner van Nederland moet een zorgverzekering hebben afgesloten, deze basisverzekering moet ervoor zorgen dat de basiszorgen als kosten voor de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen altijd gedekt zijn, of in ieder geval voor het grootste gedeelte. Nederland kent veel zorgverzekeraars (bedrijven die zorgverzekeringen aanbieden), enkele bekende zorgverzekeraars zijn Univé, VGZ, Ohra, FBTO, Menzis en ONVZ. Alhoewel de zorgverzekeraars stuk voor stuk pretenderen het beste voor te hebben met je gezondheid, bedenk wel dat het hier om commerciële bedrijven gaat die geen verlies willen maken en bij voorkeur zoveel mogelijk winst. Deze zorgverzekeraars geven weinig om je goede gezondheid in het verleden maar worden achterdochtig als je het nieuwe zorgjaar met een licht hoestje ingaat.

Aan het einde van het jaar heb je de mogelijkheid om naar een andere zorgverzekering over te stappen, in de zoektocht naar de juiste zorgverzekeraar kom je ongetwijfeld voor de keuze te staan of je een zorgverzekering op basis van natura of restitutie wilt.

Natura
Als je de natura variant van een zorgverzekering afsluit betekent dit dat wanneer je de kosten vergoed wil hebben je naar de zorgverlener moet gaan waar je zorgverzekeraar een deal mee heeft. Dit betekent dat je mogelijk niet naar het ziekenhuis van je voorkeur kan, je mogelijk niet de medicijnen kan gebruiken waar je een beter gevoel bij hebt en kom je mogelijk niet terecht bij therapeut die je in het verleden als een goed geholpen heeft. Als je geen medisch traject bewandelt zoals de zorgverzekeraar je voorschrijft en bijvoorbeeld voor een andere therapeut kiest, dan krijg je maar een gedeelte van de kosten vergoed. Het te vergoeden bedrag ligt in dit soort gevallen soms wel 50% lager dan het bedrag wat je normaal vergoed zou krijgen.

Het grote nadeel van een natura zorgverzekering is dat je beperkt wordt in je keuze voor een zorgaanbieder of zorgmethode, dat is bij een enkele behandeling misschien nog wel te overzien, maar als je voor een ander ziekenhuis kiest en er onverhoopt langer dan gepland moet blijven dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen als je zorgverzekeraar maar een klein gedeelte vergoedt. Een voordeel van een zorgverzekering met een naturapolis is dat deze vaak goedkoper is dan een restitutie zorgverzekering, dit komt omdat de zorgverzekeraars specifieke contracten afsluiten met de zorgaanbieders waardoor de kosten gedrukt kunnen worden.

Restitutie
Als je kiest voor een zorgverzekering gebaseerd op een restitutiepolis maakt het niks uit naar welke zorgverlener je gaat, de vergoeding is altijd hetzelfde. Het is nog steeds afhankelijk van het soort zorgverzekering dat je afgesloten hebt hoeveel procent van de onkosten vergoed worden, maar als je nou naar ziekenhuis A of B bent gegaan, de hoogte van de vergoeding blijft hetzelfde. Wel is het mogelijk dat je bij een restitutieverzekering de kosten aan de zorgverlener eerst zelf moet betalen, waarna je met behulp van de factuur de gemaakte kosten kan declareren bij je zorgverzekering. De zorgverzekering geeft je de gemaakte kosten terug, restitutie dus. Dit is niet bij alle zorgverzekeringen/zorgverzekeraars zo. Ook is de premie voor een zorgverzekering op basis van restitutie een stuk hoger als je dit vergelijkt met de premie van een naturaverzekering, bij een restitutieverzekering heeft de zorgverzekeraar geen prijsafspraken gemaakt met de zorgverleners wat zich vertaalt in een hogere premie.

Tegenwoordig bieden veel zorgverzekeraars een combinatie tussen een naturaverzekering en restitutieverzekering aan, je mag met zo’n combinatieverzekering dan bijvoorbeeld wel kiezen naar welk ziekenhuis je wilt, maar om gebruik te maken van meer specialistische zorg zoals een fysiotherapeut of orthopeed en daar de volledige vergoeding voor krijgen ben je afhankelijk van de specialisten die de zorgverzekeraar je aanwijst.