≡ Menu

Wat is het verschil tussen orbs en stof op een foto

Er zweven in de lucht waarin wij leven veelal kleine elementen rond die voor ons blote oog niet te zien zijn. Als je een foto maakt in een stoffige donkere ruimte dan zal je op de foto zelf een heel gevarieerd arsenaal van allerlei lichte vlekjes zien, over het algemeen zijn dit rondzwevende stofjes waarop de flits van het fototoestel reflecteert maar het kan ook komen door een vieze lens. Een foto in het donker in de regen zal hetzelfde effect hebben. Lichte vlekjes op foto’s zijn dus vaak wel te verklaren, er zijn echter ook foto’s waarvan sommige beweren dat er lichtbollen op staan die niet toe te schrijven aan de gebruikelijke oorzaken, dit worden vaak orbs genoemd.

Vooral de paranormale wereld gebruikt de term orbs vaak wanneer er lichtbollen op een foto staan die afwijken van gebruikelijke stof en regendruppel lichtvlekken. Zij beschouwen orbs als geesten die ronddwalen, volgens hen zou dit ook verklaren waarom orbs vaak op familiefoto’s staan, er zou altijd wel een overledene in de buurt zijn. Maar ook op foto’s gemaakt op begraafplaatsen of plekken waar mensen zijn overleden verschijnen vaak orbs.

Stofjes op de foto

Stofjes op de foto

Het grote verschil tussen stofjes en orbs is dat stofjes vaak vaag zijn en in grote getale voorkomen. Orbs zijn vaak eenlingen en kernmerken zich door een rondje van helder licht waarbij er duidelijk een buitenste ring te zien is, soms lijkt de orb ook in beweging te zijn. Daarnaast hoeft de orb niet te verschijnen op foto’s die gemaakt zijn met behulp van een flitser, ook op een foto zonder flits verschijnen orbs, maar ze verschijnen ook op bewegend beeld.

Wat voor een betekenis je ook aan een orb geeft, ze bestaan. Sceptici koppelen aan orbs vaak dezelfde betekenis als de stofjes, mensen met een spirituele inslag zullen een orb duiden als een energie dan wel geest. Wetenschappelijk gezien is voor de spirituele orbs ook een verklaring te geven, in theorie althans, de orb is vaak nooit meer te reproduceren.  Desalniettemin zal je de lichte vlekjes niet kunnen voorkomen als je een foto met flits in het donker maakt.