≡ Menu

Wat is het verschil tussen een parkeerplaats en een kampeerplaats

Vooral in de zomervakantie gaan duizenden Nederlandse gezinnen met de caravan, tent, vouwwagen of camper op pad om in eigen land of in het buitenland te gaan kamperen. Deze vorm van recreatie was in de oorsprong bedoeld als vakantie vieren zonder de luxe van thuis, tegenwoordig nemen veel kampeerders veel luxe van huis uit mee. Campings bieden vaak vele hectares aan waar kampeerder hun kampeermiddel kunnen op -of neerzetten, dit is een kampeerplaats. Voor overnachten op een (legale) kampeerplaats zal altijd betaald moeten worden, bij het wildkamperen is dit niet nodig. Wildkamperen, op plekken kamperen waar geen kampeerterrein is, is over het algemeen niet toegestaan door de betreffende gemeente.

Op een kampeerplaats plaats je een kampeermiddel om daar enige tijd te verblijven en te overnachten, dit is vaak vanuit recreatief oogpunt. Een parkeerplaats is over het algemeen een door de gemeente toegewezen gebied waar een vervoermiddel tijdelijk geplaatst kan worden, hiermee wordt voorkomen dat mensen hun vervoersmiddel zomaar ergens neerzetten waardoor er een chaos ontstaat. In tegenstelling tot een kampeerplaats is het merendeel van de parkeerplaatsen gratis, met de uitzondering op plekken waar parkeerplaatsen schaars zijn (in het centrum bijvoorbeeld), hier betaal je vaak per uur een bedrag voor de tijd dat je vervoersmiddel geparkeerd staat, op sommige plekken geldt hier zelfs een maximum van een aantal uur. We kennen ook parkeergarages en langparkeerplaatsen bij vliegvelden.

Een autovrije camping zal haar gasten een parkeerplaats buiten de slagboom aanbieden waar zij hun auto neer kunnen zetten.