≡ Menu

Wat is het verschil tussen de PDC en de BDO

Er keken in januari 2015 weer ouderwets veel mensen na het WK darts op televisie. Naar de halve finale van het WK 2015 keken ruim 1,6 miljoen mensen. Een dag eerder zagen ongeveer 1,3 miljoen mensen de kwartfinales. Bij de laatste 8 deelnemers zaten namelijk 3 Nederlanders: Vincent van der Voort, Micheal van Gerwen en Raymond van Barneveld. Uiteindelijk won de Schot Gary Anderson de meest belangrijke dartstitel door in een zinderde finale dartslegende Phil Taylor te verslaan. Gary Anderson werd wereldkampioen bij de Professional Darts Corporation, kortweg de PDC. Enkele dagen later werd de wereldtitel bij de British Darts Organisation (BDO) gewonnen door de Engelsman Scott Mitchell.

De BDO is de oudste dartsbond van de twee en werd opgericht in 1973. Het grootste en bekendste dartstoernooi georganiseerd door de BDO is het World Professional Darts Championship, oftewel het WK. Het toernooi staat in de volksmond bekend als de Lakeside, dit omdat het evenement wordt gehouden in The Lakeside Country Club te Frimley Green in Surrey. Daarvoor stond het toernooi bekend als ‘The Embassy’. Deze naam afkomstig van een sigarettenmerk als sponsor mocht niet meer nadat de regels omtrent tabaksreclame werden aangescherpt.

Andere grote toernooien georganiseerd door de BDO zijn de Winmau World Masters (in Bridlington), Finder Darts Masters (voorheen Zuiderduin Masters, in Egmond aan Zee). De bekendste darters die momenteel uitkomen voor de BDO zijn Martin Adams, Tony O’ Shea, Darryl Fitton Lakeside-winnaar Scott Mitchell. Alle bekende Nederlandse darters zijn begonnen bij de BDO. De darters Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christian Kist hebben alle drie het wereldkampioenschap bij de BDO minimaal één keer weten te winnen, voordat ze de overstap naar de PDC maakten. ‘Barney’ wist de WK-titel bij deze bond zelfs viermaal te winnen. Alleen Eric Bistow wist dit toernooi één keer meer op zijn naam te schrijven en is daarmee recordhouder. Een groot wezenlijk verschil tussen beide bonden is dat bij de BDO ook een WK voor vrouwen wordt gehouden.

De PDC is opgericht in 1992, nadat enkele top-darters in de clinch lagen met de BDO-organisatie. Onder anderen John Lowe, Phil Taylor, Jocky Wilson en Eric Bristow keerden de bond de rug toe en stichtten met in totaal 16 darters de nieuwe bond. De PDC wilde darten in het algemeen professionaliseren, populairder maken bij een groter publiek en dus ook vercommercialiseren. Bekende darters bij deze bond zijn: Phil Taylor (meest succesvolle darter aller tijden) Micheal van Gerwen, Gary Anderson, James Wade, Adrian Lewis en Ian Wright.

In de loop der jaren is de PDC de BDO op alle fronten voorbij gestreefd. Op televisie worden alleen de Lakeside en de Winmau World Masters uitgezonden, terwijl bijna alle grote toernooien van de PDC op televisie te volgen zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn, naast de William Hill World Championship, de Betway Premier League of Darts, The Masters en de Betfair World Cup of Darts. Aan de titels van toernooien is het commerciële belang duidelijk te zien. Dit is ook te merken aan het prijzengeld. Het totale prijzengeld bij het WK van de BDO is 300.000 pond, waarvan 100.000 naar de winnaar gaat. Bij het WK van de PDC is de totale prijzenpot 1.250.000 pond en strijkt de winnaar 250.000 pond op. De ranglijst / plaatsingslijst bij de PDC heet de Order of Merit. Deze ranglijst is gebaseerd op behaald prijzengeld in een periode van twee jaar.
Dat op de PDC tegenwoordig de standaard veel hoger ligt blijkt ook de statistieken. Het gemiddelde per drie pijlen in de finale van de BDO ligt het laatste decennium rond de 90 punten. Bij de PDC ligt dit gemiddelde bijna op 100 punten, met meer uitschieters naar boven dan naar beneden.

Een enorm probleem waarmee de BDO al jaren te kampt is de overstap die vele darters maken. Ze zien de BDO als opstapje en na het spelen van een redelijk succesvol WK denken vele darters hetzelfde te kunnen presteren bij de lucratievere PDC. Er zijn uiteraard spelers die zich staande kunnen houden in de PDC maar er zijn ook genoeg voorbeelden van darters die na hun overstap verdwijnen in de middenmoot of helemaal nooit meer op een televisietoernooi te zien zijn.

De BDO WK-winnaars van 2012, 2013 en 2014 zijn inmiddels allemaal actief bij de concurrerende bond. Er zijn enkele darts-iconen die trouw blijven aan de oudste bond zoals de eerder genoemde Martin Adams en Darryl Fitton. Om deze reden zijn ze weer reuze populair bij de fans. Maar is er sprake van loyaliteit of weten deze darters diep van binnen dat ze het absolute topniveau dat gehaald wordt bij de PDC niet aankunnen?