≡ Menu

Wat is het verschil tussen een phablet, tablet en smartphone

In het gadget nieuws komt zo af en toe het woord phablet voorbij, een apparaat wat in het verlengde lijkt te liggen van een tablet en smartphone, of er in ieder geval aan verwant is. Als je een telefoonwinkel of computerwinkel inloopt zal je opmerken dat wanneer je naar een phablet vraagt de antwoorden niet eenduidig zullen zijn. De term phablet wordt in de media regelmatig gebruikt, maar definitie ervan blijkt niet duidelijk genoeg dat er een schap mee te vullen is in de winkel.

Een artikel over wat het onderscheid tussen een phablet, tablet en smartphone zou moeten zijn.

Smartphone

Een smartphone is een mobiele telefoon met op maat gemaakt mobiel besturingssysteem wat ervoor zorgt dat de telefoon kan beschikken over allerlei opties die gelijk zijn aan de functionaliteiten van een computer. Dus een smartphone kan veel meer dan alleen bellen. Met de meeste smartphones kan je internetten, muziek luisteren, spelletjes spelen, agenda bijhouden, emailen en tekstverwerken. Op een paar uitzonderingen na is het merendeel van de smartphones te bedienen met behulp van een touchscreen.

Smartphones zijn te verrijken met applicaties, zo’n ‘app’ voegt een extra functionaliteit toe, hierdoor ben je in staat om de smartphone naar wens in te richten. Met als kanttekening dat dit wel besturingssysteem afhankelijk is. Heb je een iPhone of een Android telefoon, dan heb je de keuze uit duizenden applicaties. Windows phones en Blackberry smartphones hebben een beduidend minder levendige applicatie aanbod.

De smartphone is, zoals het woord het al zegt, een slimme telefoon. Je zou haast vergeten dat je met een smartphone ook kan bellen, de communicatie onderling gaat tegenwoordig vooral via chat-apps als WhatsApp en Snapchat, maar ook via social media platforms als Instagram en Facebook.

Tablet

Als je een tablet bekijkt dan zou je denken dat het een grote smartphone is. En wat betreft de functies verschillen ze ook niet veel van elkaar, toch ontbreekt er essentieel element wat een tablet geen smartphone maakt. Een tablet is er niet op ingericht om te bellen, een tablet is geen telefoon maar een mobiele computer. Daarom is het scherm van een tablet ook beduidend groter dan dat van een smartphone.

Al in de jaren negentig zijn er mobiele computers op de markt gekomen die je een tablet zou kunnen noemen, toch was het Apple die in 2010 met de lancering van de iPad de basis zette voor de tablets zoals we deze nu kennen.

Inmiddels is de tablet-markt zo divers dat er net als bij pc’s, tablets ontwikkeld worden die geschikt zijn voor een bepaald doel. Bekende voorbeelden zijn gaming tablets, 2-in-1 tablets, booklet tablets en phablets.

Phablet

De smartphone is ontworpen om mee te bellen, de tablet is vooral bedoeld om functies uit te voeren die gelijk zijn aan taken die je uitvoert met een laptop of computer. De phablet is een tussenvorm. Letterlijk een uit de kluiten gewassen smartphone, of andersom, een mini-tablet waarmee je ook uitstekend kan bellen. Ook al kent een phablet geen officiële afmetingen, toch wordt een smartphone met een scherm grote dan 5.1 inch een phablet genoemd, als het scherm groter is dan 7 inch wordt het een tablet genoemd waar je mee kan bellen.

Met deze afmetingen in het achterhoofd kan je zeggen dat er tegenwoordig heel veel phablets in de telefoonwinkels liggen. Bekende voorbeelden zijn:

  • iPhone 6S Plus (5.5 inch)
  • Samsung Galaxy S6 Edge+ (5.7 inch)
  • Nexus 6P (5.7 inch)
  • Nokia Lumia 950 XL (5.7 inch)

De phablets zijn dus tegenwoordig de meest populaire telefoons, dat is ook de reden dat een term als phablet steeds vaker voorbij komt. Niet op initiatief van de telefoonmerken overigens, maar voornamelijk gebruikt door de media. Dit maakt het woord phablet voornamelijk een mode woord voor een bepaalde telefoon. Als je kijkt naar de afmetingen die worden aangehouden voor phablets dan kan je alleen maar concluderen dat vooral het gebied tussen smartphones en phablets erg grijs is, de overlap is zo groot dat er haast geen harde grens tussen te trekken is. De andere kant op van de tablet naar de phablet is er een meer duidelijke grens, want hoe klein de tablet ook is, zolang er niet mee gebeld kan worden is het simpelweg geen phablet. Daarnaast zijn de meest grote tablets nou niet bepaald ingericht op het kunnen bellen, en als ze het wel kunnen zijn ze er simpelweg niet handig voor. Dus aan de tabletkant zal er niet zo snel een overlap richting phablet zijn.

En het woord phablet? Dat is een samentrekking van de woorden phone en tablet. Goed gevonden natuurlijk, maar er zal geen mens zijn die zijn nieuwe iPhone of Samsung en phablet zal noemen in plaats van telefoon.