≡ Menu

Wat is het verschil tussen Pinkpop en Lowlands

Pinkpop en Lowlands zijn de twee bekendste festivals die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, tienduizenden mensen bezoeken deze evenementen, evenementen met ieder een eigen karakter.

Vraag aan een Pinkpop liefhebber wat hij van Lowlands vindt, en je zal in de meeste gevallen niet een heel positief verhaal krijgen. Andersom zal een Lowlands liefhebber over het algemeen niet positief over Pinkpop praten, niet verwonderlijk, beide festivals hebben ieder een totaal eigen opzet wat daarmee ook een totaal ander publiek aanspreekt, toch worden ze allebei vaak met elkaar vergeleken.

Pinkpop is een popfestival dat altijd met Pinksteren in Limburgse Landgraaf gehouden wordt, bijna altijd, want sinds 1970 is Pinkpop drie keer niet tijdens het Pinksterweekend gehouden. Pinkpop begint op de zaterdag tijdens Pinksteren en eindigt op Tweede Pinksterdag, Pinkstermaandag. Pinkpop is puur gericht op muziek en weet elke editie grote namen vast te leggen, met als hoogtepunt The Rolling Stones tijdens Pinkpop 2014. Andere bekende bands en artiesten die ooit op Pinkpop hebben opgetreden zijn Pearl Jam, Underworld, The Prodigy, UB40, U2, Joe Cocker, Herman Brood en de Red Hot Chili Peppers.

Het festivalterrein is opgedeeld in drie podia, één hoofdpodium (Zuidpodium) waar de grote namen spelen en twee kleinere podia, het Zuidpodium en de 3FM Stage. Deze laatste twee zijn in gebruik als er op het hoofdpodium niet wordt opgetreden. Pinkpop is niet erg experimenteel van karakter maar juist gericht op de meer commerciële muziek, daarom is het ook mogelijk om dagkaarten te kopen zodat je je favoriete band of artiest kan bewonderen. Juist de commerciële insteek plus de mogelijkheid om dagkaarten te kopen wordt door die-hard festival bezoekers niet altijd gewaardeerd, het trekt dagjesmensen aan die over het algemeen weinig feeling hebben met festivals.

Lowlands bestaat in de huidige opzet sinds 1993, wat net zoals Pinkpop over drie dagen gehouden wordt. De organisatoren noemen Lowlands een muziekfestival, maar een all-round festival zou een betere benaming zijn, naast muziek is er namelijk ook ruimte voor theater, cabaret, literatuur en dans. Verdeeld over het festivalterrein zijn er veel podia waar van alles te beleven is. Omdat je voor Lowlands geen dagkaarten kan kopen trekt dit een heel ander publiek, een publiek wat meer voor de totale festival beleving gaat. Lowlands richt zich vooral op alternatieve en opkomende acts die een minder commercieel karakter hebben.

Pinkpop en Lowlands passen eigenlijk niet in hetzelfde straatje. Pinkpop is een festival puur gericht op muziek, als er geen optredens zijn dan is er verder ook niet zoveel te doen. Pinkpop weet elke editie grote namen binnen te halen, dit zorgt er voor dat jij als bezoeker met behulp van een Pinkpop dagkaart je favoriete band of artiest kan aanschouwen, handig als ze geen andere optredens in Nederland gepland hebben. Lowland is een all-round festival waar je naartoe gaat voor een totale festival beleving. Pinkpop richt zich veel meer op commerciële acts terwijl Lowlands meer experimenteel is en zicht richt op alternatieve en opkomende acts, en dit zijn niet alleen muziekacts, maar ook acts op het gebied van theater, dans en literatuur.