≡ Menu

Wat is het verschil tussen post en snailmail

Sinds de komst van het internet en daarmee email wordt er beduidend minder post verstuurd. Bedrijven schrijven klanten steeds vaker aan via de mail en zelfs bankzaken worden veelal online geregeld.

De charme van post zit hem vaak niet in algemene (blauwe) enveloppen van de belastingdienst of verzekering die op de deurmat vallen, waar dikwijls een rekening in zit. De charme van post zit hem vaak in die leuke verjaardagskaart, een sterkte kaartje in een moeilijke tijd of gewoon zomaar leuke post. Onder de laatste categorie valt meestal de snailmail, ook wel slakkenpost genoemd.

Dit betekent niet dat je post met een slijmspoor op je deurmat beland, maar wel dat het in de tegenwoordige snelle tijd van email/sociale media/ FaceTime even duurt voordat je berichtje aankomt. Daarnaast wordt aan snailmail net wat meer creatieve aandacht besteed dan aan bijvoorbeeld een gewone verjaardagskaart. De kaart/brief is steevast handgeschreven en wordt meestal versierd met een leuke maskingtape en/of stickers en regelmatig aangevuld met een kleinigheidje zoals een velletje stickers, een theezakje, buttons of andere cadeautjes die door de brievenbus passen. Een echte snailmailer leukt ook de envelop wat op en plakt er zelfs een bijpassende, (of zelfgemaakte) postzegel op. Dit kan natuurlijk tegelijkertijd ook verjaardagspost zijn.

Soms sturen mensen over en weer thematische ‘snails’, dus een geschreven brief in het thema ‘vlinder’ met de extraatjes, envelop, postzegel(s) allemaal in ‘vlinderthema’. Echt pro’s hebben een snailmaatje en gaan het hele alfabet met elkaar af in thema en bedenken dus omstebeurt een passend thema voor een letter, de A is van Auto/Anker/Amerika/ om maar even wat voorbeelden te noemen. Voor sommige klinkt dit misschien als veel moeite, vooropgesteld staat het plezier wat men eruit haalt, de verrassing die je op de deurmat vindt na een lange dag werken, het openmaken, het lezen van de brief en het bewonderen van de cadeautjes, echt de charme van post beleven.

Snailmail is post wat vaak met veel enthousiasme wordt ontvangen, in tegenstelling tot de algemene post.