≡ Menu

Wat is het verschil tussen een poule en een pool

Om de twee jaar, wanneer er weer een toernooi als het EK voetbal of het WK voetbal op het programma staat, laait de discussie weer op, wanneer gebruik je poule en wanneer pool?

Tijdens grote toernooien werk je je als team richting de finale, voordat je daar bent moet je eerst nog heel wat hindernissen overbruggen, zoals de halve finale, kwartfinale en soms nog achtste finale. Maar het begint allemaal met de groepsfase, met als voorbeeld het WK 2014 worden 32 landenteams in 8 groepen verdeeld, deze groepen worden poules genoemd. Iedere poule op het WK 2014 in Brazilië bevat 4 landenteams, en deze poule is eigenlijk een klein toernooi binnen het WK zelf. De teams die na de onderlinge wedstrijden binnen de poule  op nummer 1 en 2 staan stomen door naar de achtste finales. Poule is een Frans woord.

Een pool is een soort van weddenschap rondom sportwedstrijden, het vaakst gebruikt bij het EK en WK voetbal. Als je meedoet met een voetbalpool zoals bij het WK 2014 zal je tot in detail moeten voorspellen wie welke wedstrijden wint en met hoeveel, daarnaast moet je aangeven wie volgens jou doorgaat naar de volgende rondes en wie uiteindelijk de finale haalt. Een in dit geval voetbalpool wordt vaak nog aangevuld met vragen als hoeveel gele en rode kaarten er worden uitgedeeld, hoeveel doelpunten er in totaal gescoord worden en wie de topscorer zal zijn.

Bij de meeste pools zal je een bedrag moeten inleggen om aan de pool mee te doen, de inleg van de deelnemers wordt gebruikt om de prijzenpot mee te vullen. De winnaar van de pool zal het grootste percentage van deze prijzenpot krijgen. Er zijn ook pools waar je geen geld voor in hoeft te leggen, deze pools worden vaak georganiseerd door bedrijven die puur potentiële klanten kennis willen laten maken met hun producten en diensten, hoe gul het ook klinkt om een HD televisie als hoofdprijs te vergeven. Dit hoeft natuurlijk het spelplezier niet te belemmeren. Pool is een engels woord.

Omdat pool en poule hetzelfde klinken is er veel verwarring wanneer je welk woord nou gebruikt. Zo zijn er rondom het WK 2014 veel organisatoren van WK pools die het als WK poule promoten. Meest opvallende voorbeeld is wel de VI WK Poule van Voetbal International, een voetbalblad nota bene. Ook De Telegraaf is druk in de weer met een WK Voetbal Poule.

Een poule is een groep binnen een sporttoernooi en bestaat uit deelnemers of teams, de poule of groepsfase is aan het begin van het toernooi, aan de hand van de onderlinge resultaten wordt bepaald wie doorgaat naar de volgende ronde. Een pool is een weddenschap rond een sporttoernooi waarin je aan de hand van het goed voorspellen van de uitslag (geld)prijzen kan winnen.