≡ Menu

Wat is het verschil tussen Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder

De tijd dat we de voetballers Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder kunnen bestempelen als de dragende spelers van het Nederlandse voetbal liggen inmiddels wel achter ons, blessureleed houdt ze regelmatig aan de kant en zorgt er mede voor dat ze niet meer in het oog springen bij de Europese topclubs.

Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder komen min of meer uit dezelfde Ajax lichting en hebben vanaf 2002 t/m 2005 bij de club uit Amsterdam gespeeld.

Rafael van der Vaart

Van der Vaart (linksbenig) speelde lange tijd bij de jeugd van Ajax totdat hij in 2000 zijn debuut maakte in het eerste elftal van de club, vijf jaar speelde hij voor de Amsterdammers. In 2005 vond van der Vaart dat het tijd was om Ajax te verlaten, dat vond Ajax ook, aangezien hij zich niet meer echt kon vinden in de positie die trainer koeman hem toebedeelde. Hij stapte over naar Hamburger SV, ook hier probeerde van der Vaart in de loop van tijd een transfer af te dwingen, en wel naar Valencia. HSV liet de Nederlander echter niet gaan, een jaar later in 2008, kreeg van der Vaart alsnog zijn gewenste transfer naar de Spaanse competitie, niet Valencia, niet Atlético Madrid, maar hij tekende een contract bij Real Madrid. Bij de Spaanse club hield hij het 2 seizoenen vol, en na 2 seizoenen Tottenham Hotspur belandde van der Vaart weer bij HSV waar het hem, geplaagd door blessures, een stuk minder goed afging, ze wisten in seizoen 2013/2014 nog net degradatie te voorkomen.

Sinds 2001 komt Rafael van der Vaart uit voor het Nederlands elftal, waarin hij regelmatig de aanvoerdersband heeft mogen dragen. Door een teleurstellend seizoen bij HSV is van der Vaart zijn status ‘basisspeler van Oranje’ verloren. Er wordt hem regelmatig verweten dat hij teveel teert op zijn voetbaltalent en dat hij te lui is om conditioneel op peil te blijven.

Rafael van der Vaart heeft lange tijd een relatie gehad met model en presentatrice Silvie Meis, dit liep in 2013 op de klippen, van der Vaart heeft nu een relatie met goede vriendin van Meis en ex van voetballer Khalid Boulahrouz, Sabia Engizek.

Wesley Sneijder

Net als van der Vaart heeft Wesley Sneijder (tweebenig) lange tijd in de jeugd van Ajax gespeeld voordat hij in 2002 debuteerde in het eerste elftal van de Amsterdamse club. Van 2002 t/m 2007 speelde Sneijder 126 wedstrijden voor Ajax en scoorde 43 keer. Net voor het begin van seizoen 2007/2008 werd Sneijder voor 27 miljoen Euro overgenomen door Real Madrid en alhoewel hij het er prima deed moest Sneijder na twee seizoen toch gedwongen vertrekken, Real Madrid wilde de vele aankopen in de zomer van 2009 hiermee compenseren.

Inter Milan nam hem over en onder trainer José Mourinho kwam Sneijder prima uit de verf, in 2012/2013 werkte hij echter niet echt mee wat betreft het verlengen van zijn contract waardoor hij bij Internazionale op een zijspoor belandde, tijdens het lopende seizoen verhuisde hij naar het Turkse Galatasaray alwaar hij een lucratief contract tekende. Zijn start was stroef, maar in de loop van seizoen 2013/2014 bewees Sneijder steeds meer zijn waarde door cruciale assists te geven en doelpunten te maken.

Wesley Sneijder is sinds 2003 een vaste waarde in het Nederlands elftal, zijn meest memorable doelpunt is wellicht de kopbal in de WK 2010 wedstrijd tegen Brazilië. Alhoewel Sneijder prima presteert in clubverband kan hij de huidige bondscoach Louis van Gaal een stuk minder bekoren, met veel pijn en moeite zit Sneijder bij de selectie van het Nederlands elftal voor het WK 2014 in Brazilië.

Sinds 2009 heeft Sneijder een relatie met actrice en presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, in 2010 zijn zij getrouwd.

Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder komen uit dezelfde Ajax lichting, van der Vaart heeft in zijn carrière bij meer clubs gespeeld dan Sneijder gedaan heeft. Van der Vaart lijkt meer moeite te hebben om op hoog niveau te blijven voetballen, Sneijder weet tot op heden nog altijd het gewenste top niveau te behalen.