≡ Menu

Wat is het verschil tussen een regenjas en windjack

Als je naar buiten gaat met slecht weer dan is het verstanding om je daar op te kleden, je zal er het meeste belang bij hebben om je bovenlichaam warm te houden, het is daarom van belang een jas te kiezen die voldoende comfort geeft. Bekende slecht weer jassen zijn de regenjas en het windjack.

Regenjas

Een regenjas is een waterproof en waterafstotende jas die je lichaam beschermt tegen de regen. Regenjassen zelf komen in verschillende vormen en maten voor. Van oersimpel maar erg waterafstotend naar multifunctioneel maar doorstaat een hoosbui niet. Bij de meer luxe regenjassen is er ook gedacht aan de ventilatie. De meest regenjassen zijn onderdeel van een regenpak, en wordt dus gekocht in combinatie met een regenbroek.

Het grootste dilemma voor regenjas fabrikanten is hoe ze een regenjas echt waterdicht kunnen maken zonder dat dit ten koste gaat van de comfort. Hoe onlogisch het ook klinkt voor een regenjas, toch bestaan er gradaties in de waterdichtheid, hoeveel water een regenjas aan kan staat vaak bij de beschrijving van de jas omschreven. De meest regenjassen komen met een afritsbare capuchon en hebben daarnaast goed afsluitbare zakken aan de binnen- en buitenkant.

Windjack

Een windjack is een dunne jas die zo ontworpen is dat het koude wind en lichte regen tegenhoudt. Een windjack is beduidend dunner dan een gewone jas, en gemaakt van synthetisch materiaal. Windjacks zijn vaak voorzien van elastische banden rond de middel en bij de polsen om zo de koude wind nog meer buiten de deur te houden. Windjacks hoeven niet per se een capuchon te hebben wel hebben ze vaak net zoals de regenjas zakken die met een rits afgesloten kunnen worden.

Windjacks zijn erg populair bij mensen die een buitensport beoefenen zoals bijvoorbeeld bij voetballers, en dan met name op het trainingsveld. Ook hardlopers en fietsers hebben vaak een windjack aan

Een windjack is niet geschikt om puur als regenjas te gebruiken maar heeft vooral als doel om je eigen lichaamstemperatuur op peil te houden. Een windjack is niet geschikt als winterjas, een windjack draag je voornamelijk in de warmere maanden op een winderige druilige dag.